PUNE SE BOLNICE

Delta uzela maha u Sloveniji: ‘Još nedavno smo imali stabilnu situaciju, a sada strmi rast‘

Broj novih zaraza i hospitalizacija raste, a glavni uzrok je nedovoljna procijepljenost starijih od 50 godina, te činjenica da je sada dominantna delta
Medicinska sestra uzima bris pacijentu dok provodi test na Covid-19
 Jure Makovec/AFP

Broj novih zaraza i hospitalizacija u Sloveniji "strmo" raste, a glavni uzrok je nedovoljna procijepljenost starijih od 50 godina, te činjenica da sada dominantna delta varijanta koronavirusa donosi i dvostruko veći rizik od hospitalizacije, izjavila je u ponedjeljak infektologinja Tatjana Lejko Zupanc.

"Još nedavno smo imali stabilnu situaciju, a sada na žalost strmi rast i pripremamo se za otvaranje novih odjela", rekla je u izjavi za novinare direktorica Klinike za zarazne bolesti ljubljanskog Sveučilišnog kliničkog centra (UKC) i članica vladinog stručnog tima za covid-19.

Dodala je kako je jedno istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo da delta soj koronavirusa nosi dvostruki rizik od hospitalizacije u odnosu na prijašnje sojeve, što je važno i za stanje u Sloveniji u kojoj je delta varijanta već više tjedana dominantna.

U ljubljanskoj Klinici za zarazne bolesti među covid pacijentima još uvijek prevladavaju stariji od 60 godina. No, u bolnici imaju i 10 mlađih od 50 godina, a među njima i četvero mlađih od 40, te nekoliko mlađih od 30 godina koji su na intenzivnom liječenju, što pokazuje da hospitalizacija prijeti i mlađim ljudima, osobito necijepljenima, upozorila je Lejko Zupanc.

Kazala je da apelira na sve koji mogu da se što prije cijepe, posebno stariji od 50 godina kod kojih je procijepljenost, koja je trenutno 63 posto, još nedovoljna.

Pozvala je građane da se i dalje pridržavaju svih epidemioloških mjera koje su na snazi, uključujući nošenje maski u zatvorenom prostoru, te dodala kako je preporučljivo da ih nose i oni koji su već cijepljeni jer se u SAD-u pokazalo da je ukidanje obveznog nošenja maski za već cijepljene bila pogreška koja se brzo "osvetila" povećanjem broja zaraza.

"U zatvorenim prostorima, te na otvorenom ako smo u velikoj masi ljudi i dalje se preporučuje korištenje maski s drugim mjerama kao što su zračenje prostorija i poštovanje fizičke distance", rekla je Lejko Zupanc.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2023 04:08