KORONA U AUSTRALIJI

Delta varijanta se širi: Nekim oblikom lockdowna ili restrikcija obuhvaćeno više od 10 milijuna ljudi

Australsko vijeće za nacionalnu sigurnost trebalo bi danas održati hitan sastanak zbog sve većeg broja novozaraženih u cijeloj zemlji
Sydney 
 Saeed Khan/AFP

Australska država Queensland ponovno je u ponedjeljak uvela obavezno nošenje maski i ograničila okupljanja u kućama, uz pojačanu mjeru socijalne distance uvedenu u cijeloj zemlji, koja se bori s novim porastom broja zaraženih koronavirusom.

U najnaseljenijem australskom gradu Sydneyju za vikend je uveden lockdown, kao i u Darwinu na sjeveru zemlje, dok zdravstvene vlasti pokušavaju spriječiti širenje vrlo zarazne delta varijante virusa.

Sada je nekim oblikom lockdowna ili restrikcija obuhvaćeno više od 10 milijuna Australaca, odnosno dvije petine stanovništva.

Australsko vijeće za nacionalnu sigurnost trebalo bi u ponedjeljak održati hitan sastanak zbog sve većeg broja novozaraženih u cijeloj zemlji.

U Queenslandu su vlasti pozvale stanovnike nekoliko regija, uključujući i glavnoga grada te države Brisbanea, da nose maske, još i prije nego što je propis stupio na snagu u ponoć na ponedjeljak.

Sydney je u nedjelju ušao u dvotjedno potpuno zatvaranje kako bi se suzbilo širenje vrlo zarazne delta varijante virusa, a u Zapadnoj Australiji ponovno je uvedena obveza nošenja maski u zatvorenim prostorima te su na tri dana ograničena druženja u kućama i okupljanja na otvorenom u glavnome gradu te države Perthu.

Australija je do sada bila mnogo uspješnija od drugih razvijenih zemalja u sprječavanju širenja koronavirusa te je zabilježila samo 30.450 slučajeva i 910 umrlih.

Zatvaranja, socijalna distanca i brzo pronalaženje kontakata pridonijeli su uspjehu te zemlje u dosadašnjem suzbijanju širenja zaraze, ali delta varijanta virusa alarmirala je zdravstvene vlasti te zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2022 02:38