U SENATU

Demokrat u suzama o strahu svoje kćeri zbog napada na Kapitol: ‘Ne želim se više vratiti...‘

Kad je rulja prodrla u Kapitol, njegova kći Tabitha i ostali članovi obitelji ostali su šćućureni na podu ureda Zastupničkog doma
 Drew Angerer/AFP

Čelniku demokratskog tima koji vodi postupak protiv Donalda Trumpa u utorak su zasuzile oči dok se prisjećao svoje 24-godišnje kćeri i zeta koji su se tijekom divljanja pristaša bivšeg predsjednika na Kapitolu skrivali u strahu.

Kongresnik Jamie Raskin, koji u svom trećem dvogodišnjem mandatu zastupa dijelove Marylanda i stručnjak je za ustavno pravo, branio je zakonitost optužbi za opoziv bivšeg predsjednika.

Kada je pozvao svoju obitelj da gleda zajedničku sjednicu Kongresa 6. siječnja, na kojoj je trebala biti potvrđena pobjeda demokratskog predsjednika Joea Bidena na predsjedničkim izborima, Raskin (58) je također oplakivao smrt svog 25-godišnjeg sina od 31. prosinca.

Rekao je kako ga je njegova kći upitala hoće li biti sigurni prilikom posjeta 6. siječnja, nakon što je čula za planove tisuća Trumpovih pristaša da dođu u Washington kako bi pokušali zaustaviti rutinski postupak.

"Rekao sam im - naravno da bi trebalo biti sigurno. Ovo je Kapitol", rekao je Raskin, završavajući uvodnu riječ.

No kad je rulja prodrla u Kapitol, u nasilnom napadu u kojem je poginuo policajac Kapitola uz još četiri osobe, njegova kći Tabitha i ostali članovi obitelji ostali su šćućureni na podu ureda Zastupničkog doma.

Kada se napokon ujedinio s kćeri i zetom, ispričao im se i obećao da će stvari biti bolje prilikom njihova sljedećeg posjeta, rekao je.

"I znate što je rekla? Rekla je: 'Tata, ne želim se vratiti u Kapitol'", prisjetio se kongresmen.

Oči stotinjak članova Senata, koji su zastali s bilježenjem i petljanjem po papirima na svojim stolovima, uperile su se u Raskina dok je u suzama govorio o strahu svoje kćeri.

Ponekad jedva sposoban govoriti, završio je uvodni iskaz Senatu istaknuvši: "Od svih strašnih stvari koje sam vidio... ta me je najteže pogodila. Ta i vidjeti kako netko koristi stup američke zastave, sa zastavom i dalje na njemu, da bi udario jednog od naših policajaca".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:22