ANKETA

DEMOKRATI NEMAJU PODRŠKU JAVNOSTI Manje od polovice Amerikanaca želi smjenu Donalda Trumpa

 
 Yuri Gripas / REUTERS

Manje od polovice svih Amerikanaca smatra da predsjednik Donald Trump treba biti smijenjen nakon što je opozvan u Zastupničkom domu, pokazuje u četvrtak anketa koju je proveo Ipsos, što je izazov demokratima koji ga žele opozvati na suđenju u Senatu.

Nacionalno istraživanje na internetu, provedeno nekoliko sati nakon što je Zastupnički dom u srijedu potvrdio optužbe protiv Trumpa za zloporabu položaja i ometanje istrage Kongresa, pokazuje da rijetko i kontroverzno djelovanje zastupnika nije previše utjecalo na promjenu mišljenja u podijeljenoj zemlji.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi isprva se protivila opozivu Trumpa jer je smatrala da za to neće imati dovoljnu podršku javnosti.

Demokrati su nastojali pridobiti podršku kroz javna svjedočenja zbog optužbi da je Trump uvjetovao vojnu pomoć Ukrajini i pritisnuo njezina predsjednika Volodimira Zelenskijeg da istraži Trumpova političkog suparnika, demokrata Joea Bidena.

Oko 42 posto ispitanika, većinom demokrata, smatra da Donalda Trumpa treba smijeniti.

Nakon što je Zastupnički dom potvrdio optužbe protiv Trumpa postupak će se nastaviti idući mjesec suđenjem u Senatu gdje većinu imaju republikanci pa nije vjerojatno da će Trump na kraju biti opozvan.

Za opoziv predsjednika potrebna je dvotrećinska većina u Senatu koji broji sto članova.

To će biti tek treći pokušaj opoziva američkog predsjednika u povijesti Sjedinjenih Država čiji Ustav predviđa mogućnost opoziva predsjednika zbog "ozbiljnih zločina i prekršaja".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 19:14