REZOLUCIJA U PRIPREMI

Demokrati planiraju osuditi 'ksenofobne' Trumpove izjave o manjinama

 Kevin Lamarque/File Photo / REUTERS

Demokrati u američkom Kongresu u ponedjeljak su osudili izjave američkog predsjednika Donalda Trumpa upućene četirima demokratskim kongresnicama, a predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi je rekla da će njezina stranka predstaviti rezoluciju koja kritizira njegove "ksenofobne tvitove".

Taj potez bi mogao staviti Trumpove republikance u nezgodan položaj jer bi ih mogao dovesti u situaciju da ili glasaju protiv svog vođe ili brane izjave koje su široko prihvaćene kao rasističke.

"Naši kolege republikanci nam se trebaju pridružiti u osudi predsjednikovih ksenofobnih tvitova", izjavila je Pelosi. Nije precizirala kada će se glasanje održati.

Republikanski zastupnici se nisu tako brzo usprotivili Trumpovim izjavama o četiri kongresnice koje su demokrati odmah javno osudili i ocijenili rasističkim.

Trump je preko vikenda napisao na Twitteru da se četiri kongresnice trebaju "vratiti uništenim i zločinom zahvaćenim mjestima iz kojih su i došle".

U ponedjeljak je ponovno žestoko kritizirao te demokratske zastupnice.

Uz izjavu da nije zabrinut oko toga smatraju li ljudi da su njegovi komentari bili rasistički, ponovno im je uputio poruku: "Ako ne voliš našu zemlju i ako nisi sretan ovdje, onda ju možeš napustiti", rekao je.

Iako nije naveo imena, Trump se, kako se čini, referirao na Alexandriu Ocasio-Cortez demokratkinju iz New Yorka, Ilhan Omar iz Minnesote, Ayannu Pressley iz Massachusettsa i Rashidu Tlaib iz Michigana - skupinu 'progresivnih' zastupnica koje su poznate po kritikama upućenim Trumpu.

Istaknuo je da je to skupina koja se stalno žali, i da se radi o osobama "koje mrze našu zemlju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:10