IZBORI U SAD-u

Demokrati slave pobjedu u jednoj od ključnih država: Sada su korak bliže kontroli nad Senatom

Rezultat tijesnih utrka u Nevadi i Georgiji odredit će kontrolu nad gornjim domom Kongresa

Mark Kelly

 Patrick T. Fallon/Afp

Demokratski senator iz Arizone Mark Kelly trebao bi zadržati svoje mjesto u Senatu nakon teške izborne bitke s republikancem Blakeom Mastersom, izvijestili su američki mediji, uključujući NBC i CNN, u petak navečer.

Ključna pobjeda dovela bi Demokratsku stranku korak bliže njihovu cilju, a to je da zadrže kontrolu nad američkim Senatom.

Računajući Kellyjev rezultat, demokrati i republikanci trebali bi imati po 49 mjesta u Senatu. Rezultat tijesnih utrka u Nevadi i Georgiji odredit će kontrolu nad gornjim domom Kongresa.

U Nevadi, sadašnja demokratska senatorica Catherine Cortez Masto približila se na oko 800 glasova republikanskom kandidatu, državnom tužitelju Adamu Laxaltu. Ishod u Georgiji neće se znati još tjednima jer će se sadašnji demokratski senator Raphael Warnock sučeliti s republikancem Herschelom Walkerom u drugom krugu izbora 6. prosinca.

Podjela u Senatu 50-50 značila bi da će potpredsjednica Kamala Harris moći dati odlučujući glas za demokrate, kao što je to bilo od izbora 2020.

Ravnoteža snaga u Kongresu SAD-a ovisi je o ishodu male šačice tijesnih utrka, a čini se da su republikanci na putu da preuzmu većinu u Predstavničkom domu unatoč sveukupno razočaravajućim međuizborima za konzervativnu stranku.

Izbori održani u utorak odlučit će tko će biti većina u Kongresu i što američki predsjednik Joe Biden, demokrat, još može politički učiniti u sljedeće dvije godine prije predsjedničkih izbora 2024., na kojima bi se trebao natjecati bivši republikanski predsjednik Donald Trump.

U međuvremenu, republikanac Joe Lombardo kojeg podržava Trump trebao bi pobijediti demokrata Stevea Sisolaka u utrci za mjesto guvernera Nevade, prema predviđanjima američkih televizijskih kuća, uključujući NBC, CNN i Fox News.

"Iako glasovi još uvijek pristižu - a trebamo svaki glasački listić zbrojiti i čuti svaki glas - čini se da će nam za pobjedu nedostajati postotak ili tako nešto", rekao je Sisolak u izjavi u petak navečer.

"Očito to nije rezultat koji želim, ali vjerujem u naš izborni sustav, u demokraciju i poštivanje volje birača u Nevadi", dodao je.

Sisolak je u svojoj izjavi također izrazio podršku kolegici demokratkinji Catherine Cortez-Masto, koja je u tijesnoj utrci za Senat protiv republikanskog kandidata Adama Laxalta u Nevadi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2023 13:58