SKUP U DVORANI OSLOBOĐENJA

DEMOKRATI U AMERIČKOM KONGRESU KLEČALI U POČAST GEORGEU FLOYDU Pelosi kasnije predstavila zakonski prijedlog za 'strukturnu' reformu policije

 
Cory Booker, Charles Schumer, Kamala Harris, Nancy Pelosi, Karen Bass i Steny Hoyer
 Chip Somodevilla/Getty Images / AFP

Demokrati u američkom Kongresu klečali su u ponedjeljak 8 minuta i 46 sekundi u počast "mučeniku" Georgeu Floydu i drugim afroamerikancima koje je ubila policija te su predstavili zakonski prijedlog za njezinu hitnu reformu.

Predsjednica Kongresa iz redova demokrata Nancy Pelosi, čelnik demokratske manjine u Senatu Chuck Schumer i dvadesetak zastupnika, među kojima nekoliko crnaca, okupili su se u Dvorani oslobođenja, nazvanoj tako u čast robova koji su u 18. stoljeću radili na izgradnji Capitola u Washingtonu.

Osam minuta i 46 sekunda policajac bijelac pritiskao je koljenom vrat Georgea Floyda, 46-godišnjeg Afroamerikanca zbog čega se ovaj ugušio 25. svibnja dok ga je policajac htio privesti. Događaj je bio povod za nezapamćene prosvjede u Sjedinjenim Državama.

Izrazivši žaljenje zbog "mučeništva Georgea Floyda" Pelosi je pozvala zastupnike da zajedno s njom pročitaju imena ostalih žrtava policijske brutalnosti i rasističkog nasilja.

TOPSHOT - Democratic lawmakers take a knee to observe a moment of silence on Capitol Hill for George Floyd and other victims of police brutality June 8, 2020, in Washington, DC. - Democrats kneeled in silence in the US Congress on Monday as they observed an eight minute, 46 second tribute to George Floyd and other black Americans
Brendan Smialowski / AFP

Nakon Floydove smrti Sjedinjene Države potresa val prosvjeda.

"Danas se taj pokret nacionalne nesreće pretvorio u nacionalni akcijski pokret", rekla je Pelosi te predstavila zakonski prijedlog za "strukturnu" reformu policije.

Cilj tog zakonskog nacrta je "prekinuti policijsko nasilje, obvezati policiju da odgovara za svoje postupke, poboljšati transparentnost i unijeti temeljite strukturne promjene kojima će se zajamčiti pravo svih Amerikanaca na sigurnost i na jednakost pred zakonom".

TOPSHOT - A statue of King Kamehameha I is seen as Democratic lawmakers take a knee to observe a moment of silence on Capitol Hill for George Floyd and other victims of police brutality June 8, 2020, in Washington, DC. - Democrats kneeled in silence in the US Congress on Monday as they observed an eight minute, 46 second tribute to George Floyd and other black Americans
Brendan Smialowski / AFP

Po tom "Justice and Policing Actu" uveo bi se nacionalni popis policajaca koji bi se ogriješili o zakon, olakšao bi se njihov sudski progon i uvele izmjene u način njihova izbora i u školovanje.

Po tom bi se zakonu zabranila opasna metoda "stiskanja oko vrata". On ne predviđa "rezove u financiranju policije", što traže pojedinci u lijevom krilu stranke i prosvjednici.

No teško da će tekst proći u Senatu gdje republikanci imaju većinu.

Predsjednik Donald Trump koji se kandidirao za drugi mandat, optužuje demokrate da žele smanjiti proračunska sredstva namijenjena policiji.

"Sada demokratska radikalna ljevica želi smanjiti proračun i odreći se naše policije. Žao mi je, ja želim zakon i red", napisao je na Twitteru u ponedjeljak ujutro.

Oko 150 dana prije predsjedničkih izbora Trump je događanja iskoristio u svojoj kampanji kako bi napao svog protukandidata Joea Bidena koji je prošli tjedan pozvao na temeljitu reformu policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2022 23:10