IZBORI U ČETIRI SAVEZNE DRŽAVE

DEMOKRATI U KENTUCKYJU POBIJEDILI TRUMPOVOG KANDIDATA ZA GUVERNERA Osigurali su i većinu u parlamentu savezne države Virignije

Andy Beshear (za govornicom)
 Harrison McClary / REUTERS

Američki demokrati odnijeli su pobjedu u utorak u Kentuckyju gdje republikanski guverner, koji je uživao potporu Donalda Trumpa, nije osvojio novi mandat, a osigurali su i većinu u parlamentu savezne države Virignije u kojoj su Trumpovi protivnici ojačali.

Ishodi izbora održanih u utorak u u četiri savezne države, među kojima su još i Mississippi i New Jersey, mogli bi biti pokazatelj za predstojeće predsjedničke izbore na kojima će 2020. američki predsjednik Donald Trump pokušati osvojiti drugi mandat.

U Kentuckyju demokrat Andy Beshear, ministar pravosuđa te savezne države čiji je otac Steve bio zadnji guverner u toj državi iz redova demokrata, osigurao je tijesnu pobjedu nad republikanskim guvernerom Mattom Bevinom kojega je na završnom predizbornom skupu podržao Trump.

U govoru u Lexingtonu u ponedjeljak navečer Trump, koji je u Kentuckyju na predsjedničkim izborima s 30 posto osvojenih glasova osigurao sve glasove te države, kazao je biračima da trebaju ponovno izabrati Bevina kako pametnjakovići ne bi rekli da je predsjednik "pretrpio najveći poraz u povijesti svijeta".

Te riječi odraz su napora koje je uložio Bevin (52) kako bi kampanju podigao na nacionalnu razinu i iskazao potporu Trumpu u trenutku dok demokrati u Kongresu vode istragu u procesu opoziva republikanskog predsjednika.

Iako poraz predstavlja udarac za Trumpa koji je relativno popularan u Kentuckyju, za njega je možda više zaslužan gubitak Bevinova ugleda. Ankete su pokazivale da je Bevin među najnepopularnijim guvernerima nakon što se sukobljavao s učiteljima i sindikatima.

Beshearova pobjeda mogla bi ojačati za sada male izglede demokrata da svrgnu vođu većine u Senatu republikanca Mitcha McConnella iz Kentuckyija čiji mandat istječe sljedeće godine i sprema se ponovo ga osvojiti na izborima.

Demokrati su u utorak osvojili većinu u oba doma parlamenta savezne države Virginije u kojoj su do tada vladali republikanci tijesnom većinom. To daje toj stranci prvi puta u 25 godina punu kontrolu nad skupštinom te savezne države.

Trump je izbjegao sudjelovati u predizbornim skupovima u Viriginiji u kojoj su demokrati na proteklim izborima za Kongres ostvarili dobre rezultate u pregrađima u kojima su na izborima tradicionalno neizvjesni ishodi.

Rezultati izbora u utorak u Virginiji pokazuju nastavak toga trenda.

U Mississippiju republikanski političar i zamjenik guvernera Tate Reeves porazio je ministra pravosuđa te savezne države Jima Hooda, umjerenog demokrata koji podržava pravo na nošenje oružja i protivi se pravu na pobačaj.

Poput Bevina Reeves je vodio kampanju kao žestoki zagovornik Trumpa u državi koju je Trump premoćno osvojio 2016. Trump je Reevesa podržao dolaskom na njegov predizborni skup prošlog tjedna.

U New Jerseyu očekuje se da će demokrati zadržati većinu u parlamentu te savezne države.

Najviše interesa privukli su izbori u Virginiji u kojoj su stranke uložile najviše novca u predizborne kampanje. Bivši američki potpredsjednik Joe Biden, favorit za demokratsku predsjedničku nominaciju, obišao je Virginiju tijekom vikenda i podržao na predizbornim skupovima nekoliko kandidata za parlament te savezne države a republikanski potpredsjednik Mike Pence održao je skup u subotu.

I drugi kandidati za demokratsku predsjedničku nominaciju poput senatorice Elizabeth Warren, Kamale Harris, Amy Klobuchar i Coryja Bookera također su sudjelovali u kampanjama demokratskih kandidata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 09:10