AMERIČKI PREDSJEDNIK

DEMOKRATI UPOZORAVAJU DA JE TRUMP NA RUBU DIKTATURE 'Svoje privatne političke interese stavio je iznad nacionalne sigurnosti'

Donald Trump
 REUTERS

Demokrati su upozorili da je američki predsjednik Donald Trump na rubu diktature dok su republikanci na otvaranju burne, povijesne debate o optužbama vezanim uz opoziv predsjednika, žestoko branili uspjehe njegova mandata.

Na samom početku dvodnevne rasprave koja je počela u srijedu navečer dvije dijametralno suprotstavljene strane "važu" težinu optužbi za opoziv.

Trumpu se stavlja na teret da je zlorabio predsjedničke ovlasti radi osobne političke koristi tako što je vršio pritisak na Ukrajinu da se umiješa u američke izbore 2020. Prema demokratima, Trump je to učinio na štetu američke nacionalne sigurnosti uskrativši američku vojnu pomoć Kijevu zbog nevoljkosti da istraži ulogu sina bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena u upravi ukrajinske energetske kompanije.

"Danas počinjemo raspravljati o dva članka optužnice za opoziv predsjednika Donalda Trumpa", kazao je demokratski predsjednik Odbora za pravosuđe Zastupničkog doma Jerry Nadler.

"Zajedno, ta dva članka terete predsjednika Trumpa da je svoje privatne političke interese stavio iznad nacionalne sigurnosti, iznad naših slobodnih i poštenih izbora i iznad naše sposobnosti da javne dužnosnike držimo odgovornima za njihova postupanja", istaknuo je Nadler.

Ako predsjednik, nastavio je šef Odbora za pravosuđe, prvo zloupotrijebi svoje ovlasti i potom onemogući sve zahtjeve Kongresa za pristup informacijama, "Kongres ne može ispuniti svoju dužnost i djelovati kao kontrolni mehanizam u odnosu na izvršno tijelo i tada predsjednik postaje diktator".

Republikanci tvrde da demokrati nastoje opozvati Trumpa od samog početka mandata u siječnju 2017. te da nemaju jasan slučaj osim što se stalno pozivaju na "zloupotrebu ovlasti".

"To su samo općenite, neodređene izjave", kazao je Doug Collins, republikanski član Odbora za pravosuđe.

"Ovdje se ne radi ni o čemu drugom doli političkog probitka i to nikada ne bio trebao biti povod optužbi za opoziv", istaknuo je Collins.

Republikanac Jim Jordan je ocijenio da demokrati nikada nisu prihvatili volju američkog naroda.

"Oni ne vole 63 milijuna ljudi koji su svoj glas dali ovom predsjedniku", kazao je Jordan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:48