UKRAJINSKA KRIZA

Demokrati zahtijevaju da im Pompeo dostavi sve važne dokumente

Mike Pompeo
 REUTERS

Skandal u Washingtonu se nastavlja, preciznije tek je na začetku. U petak je Kurt D. Volker, Trumpov izaslanik za Ukrajinu podnio ostavku.

Volker nije prenio javnosti razloge svoje ostavke, no prema saznanjima našao se u neugodnom položaju nakon razotkrivene afere predsjednika Donalda Trumpa i njegovog osobnog odvjetnika Rudolpha W. Giulianija.

Ovo je prva ostavka u vladinom uredu koja je uslijedila nakon što su u srijedu procurile informacije prema kojima je Trump vršio pritisak na ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog kako bi surađivao s glavnim odvjetnikom Williamom P. Barrom i predsjednikovim osobnim odvjetnikom u istrazi o korupciji u koju su bili upleteni bivši potpredsjednik Joseph Biden i njegov sin Hunter koji je radio za ukrajinsku tvrtku Burisma.

Noćna mora

Pozicija Volkera, ovog bivšeg cijenjenog veleposlanika u NATO-u, bila je neplaćeni i honorarni položaj posebnog izaslanika za Ukrajinu. No, i pozicija volontera može se pretvoriti u noćnu moru posebice kada postanete dio istrage obavještajne službe jer vam šef, u ovom slučaju Trump i Giuliani, govore što morate napraviti iako to ponekad iza vaših leđa prelazi vaš krug djelokruga – što je u Volkerovom slučaju bilo pomoći Ukrajini riješiti oružani sukob sa separatistima zbog čega je on sam u Zelenskom vidio demokratskog reformatora.

Prema izjavi zviždača, koji je prijavio cijeli slučaj, Volker je htio ‘’umanjiti štetu’’ savjetujući Ukrajince, no Giuliani se u četvrtak navečer na Fox Newsu pokušao obraniti: ‘’Pa nisam radio sam!’. Giuliani je izjavio da je redovito informirao Volkera i američkog ambasadora u Europskoj uniji Gordona Sondlanda o svojim razgovorima sa savjetnikom ukrajinskog predsjednika Andrejom Jermakom.

Prema navodima, Volker je taj koji je omogućavao i olakšavao razgovor između Giulianija i ukrajinske vlade, no nije bio upoznat s telefonskim razgovorom od 25. srpnja u kojem Trump govori Zelenskom da mu ‘’učini uslugu’’ i pregleda Bidena. Poziv je uslijedio samo nekoliko dana nakon što je gospodin Trump blokirao 391 milijun dolara pomoći Ukrajini, odluku koja je u to vrijeme zbunjivala dužnosnike nacionalne sigurnosti te je posljednjih dana dao oprečna objašnjenja.

Halo, Putin?

Primjerak transkripta rekonstruiranog razgovora nije došao u ruke Volkeru, a osim toga predstavljao je lančanu reakciju pohranjivanja ‘’osjetljivih telefonskih razgovora’’.

Prema navodima sadašnjih i bivših dužnosnika, Trump je imao i neke osjetljive telefonske pozive s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i saudijskom kraljevskom obitelji, čije je rekonstruirane transkripte Bijela kuća pohranila u zaštićenom računalnom sustavu, o čemu je prvi u petak navečer izvijestio CNN. U slučaju razgovora sa saudijskom kraljevskom obitelji unaprijed su postavljena ograničenja i bilo je strogo limitiran broj ljudi koji su mogli slušati što Trump ima za reći preko telefona prestolonasljedniku Mohammed bin Salmanu i princu Khalidu bin Salmanu koji je u to vrijeme bio saudijski veleposlanik u SAD-u.

Bijela kuća počela je ograničavati pristup informacijama nakon početnih curenja poziva Trumpa s čelnicima Meksika i Australije. Ali razgovor s gospodom Sergejem Lavrovim i Sergejem Kisljakom, ruskim ministrom vanjskih poslova i tadašnjim ruskim veleposlanikom u Sjedinjenim Državama, potaknuo je čvršća ograničenja.

Nacionalna sigurnost

Demokratski kongresni odbor izdao je prvi sudski nalog za istragu optužbi protiv predsjednika Trumpa, zahtijevajući od državnog tajnika Mikea Pompea da dostavi sve dokumente i popis svjedoka koji bi mogli pomoći u istrazi događaja.

‘’Odbori istražuju stupanj do kojeg je predsjednik Trump ugrozio nacionalnu sigurnost vršeći pritisak na Ukrajinu da se miješa u naše izbore 2020. godine i uskraćujući sigurnosnu pomoć koju Kongres pruža Ukrajini kako bi se suprotstavila ruskoj agresiji”, navodi se u pismima koje su Pompeu poslali Eliot L. Engel, predsjednik Odbora za vanjske poslove; Adam Schiff iz Obavještajnog odbora; Elijah E. Cummings, predsjednik Odbora za nadzor i reforme.

Demokrati su objavili da će još sudskih poziva i eventualno zakazivanje prvog službenog saslušanja iti idućeg tjedna. Naime, predsjednica Kongresa, demokratkinja Nancy Pelosi svjesna je da će opoziv vrlo izgledno propasti u Senatu gdje republikanci imaju većinu. Zato nastoji što prije postupak privesti kraju kako se repovi očekivanog poraza ove političke odluke ne bi razvukli u doba predizbora koji počinju u siječnju.

Bijela kuća nije odmah odgovorila na zahtjev demokrata, ali Trump je započeo svoj dan napadom na zastupnika Schiffa zahtijevajući njegovu ostavku i nazivajući ga ‘’ludim čovjekom’’. Predsjednik i njegovi saveznici također su pokušavali narušiti kredibilitet zviždača, čiji identitet nije javno objavljen. Ali se doznalo da je zaposlenik CIA-e koji je radio u Bijeloj kući. Više nije tamo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:38