NA POTEZU JE BIDEN

Demokratski kongresmeni traže korištenje strateških rezervi nafte i zabranu izvoza

Očekuje se da će ministarstvo energetike u utorak posegnuti za naftom iz Strateških rezervi u koordinaciji s nekoliko drugih zemalja
 Ilustracija/Frederic J. BROWN/AFP

Demokrati u Zastupničkom domu zatražili su od predsjednika Joea Bidena da pusti u promet sirovu naftu iz strateških rezervi (SPR) te da vrati, barem privremeno, zabranu izvoza nafte kako bi suzio rast cijena energenata.

Demokrati su apelirali pismom, čiji je prvi potpisnik kalifornijski demokrat Ro Khanna, na Bidena da hitno poduzme mjere kako bi osigurao "pristupačnu i pouzdanu energiju za američke obitelji".

Pismom, koje je potpisalo još osam demokrata u Zastupničkom domu, traži se od Bidena da "iskoristi sve alate na raspolaganju kako bi kratkoročno snizio cijenu goriva".

Jedanaest demokratskih senatora napisalo je slično pismo Bidenu ranije ovoga mjeseca.

Očekuje se da će ministarstvo energetike u utorak posegnuti za naftom iz Strateških rezervi (SPR) u koordinaciji s nekoliko drugih zemalja, rekao je za Reuters upućeni izvor iz Bidenove administracije.

Biden bi se mogao spomenute teme dotaknuti u govoru o američkoj ekonomiji i rastućim cijenama u utorak.

Khanna je izjavio da je adresiranje problema koji proizlaze iz rastuće inflacije glavna odgovornost za demokrate koji bi mogli izgubiti kontrolu nad Kongresom na "midterm" izborima iduće godine.

"Moramo jasno dati do znanja da činimo sve što možemo da zauzdamo inflaciju", rekao je Khanna za Reuters.

Izvještaji o mogućem koordiniranom korištenju nafte iz rezervi naglo su snizili cijenu nafte prošloga tjedna.

Spomenuti demokratski kongresmeni u pismu su također ustvrdili da bi zabrana izvoza nafte mogla potaknuti domaću proizvodnju i smanjiti cijenu goriva, koja je najviša u posljednjih 31 godinu.

Khanna je izjavio da privremena zabrana izvoza ne bi imala velik učinak na globalno tržište nafte te je napomenuo kako je svjestan da ministrica energetike Jennifer Granholm razmatra taj potez.

Američki Kongres 2015. ukinuo je 40 godina staru zabranu izvoza američke sirove nafte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:06