‘NASJELI NA LAŽ‘

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini: ‘Šešelj i mediji nastavljaju politiku nijekanja zločina‘

Iz Srijema je početkom ratnih 90-tih protjerano, kako se procjenjuje u hrvatskoj zajednici, najmanje 30.000 Hrvata, a ubijeno ih je 25
Vojislav Šešelj
 Andrej Isakovic

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) ocijenio je u utorak da se u Srbiji nastavlja politika nijekanja zločina nad Hrvatima u Vojvodini putem medija koji su „nasjeli“, kako se navodi, na laži da je tužba protjeranog srijemskog Hrvata Franje Baričevića protiv haškog osuđenika Vojislava Šešelja odbačena.

Šešelj je srbijanskim medijima izjavio da je Baričević povukao tužbu jer se on i njegov odvjetnik nisu pojavili na sudu u Beogradu.

Pravni zastupnik Baričevića i Fond za humanitarno pravo priopćili su međutim kako je riječ o neistinitoj izjavi jer tužba nije povučena već je suđenje odgođeno zbog bolesti suca.

Franjo Baričević tužio je državu Srbiju i Vojislava Šešelja na osnovu pravomoćne presude Haškog suda iz 2018. godine, kojom je Šešelj osuđen na deset godina zatvora zbog poticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja i premještanja Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci 1992. godine.

“Republika Srbija, odnosno tadašnji Resor državne sigurnosti je znao apsolutno sve što se događa i nisu poduzeli ništa da to spriječe i moj klijent sada traži naknadu materijalne štete koja se odnosi na vrijednost te imovine koja je ostavljena u Srbiji i naknadu nematerijalne štete zbog povrede prava na poštovanje privatnog i obiteljskog života”, izjavio je pravni zastupnik Mihajlo Pavlović.

Većina srbijanskih medija prenijela je izjavu Vojislava Šešelja da je tužba povučena, što je predstavljeno kao njegova pobjeda na sudu.

DSHV i predsjednik Tomislav Žigmanov ocijenili su da su time mediji u Srbiji nasjeli na provokacije haškog osuđenika.

„Nije današnja Šešeljeva laž jedina kojoj mediji u Srbiji nasjedaju. I u ovoj se bezočno i podlo koristi žrtvom - protjeranim Hrtkovčaninom! Nevjerojatno je da su slavodobitno likovanje tabloida zbog Šešeljeve "pobjede" mnogi prenijeli“, navodi se u njihovu priopćenju preko Twittera.

Oni se pitaju „je li riječ o toleriranju novih ruganja žrtvama, Hrvatima u Srijemu ili se lažima želi skriti vlastita krivnja za zločine...“.

Očito se politika nijekanja zločina nad Hrvatima u Vojvodini u Srbiji nastavlja i putem medija, ističe se među ostalim.

Iz Srijema je početkom ratnih 90-tih protjerano, kako se procjenjuje u hrvatskoj zajednici, najmanje 30.000 Hrvata, a ubijeno ih je 25.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 19:51