IZBORI U GRČKOJ

Demokršćani uvjerljivo pobijedili, oporbenjaci u šoku: ‘Moramo napraviti obdukciju rezultata naše stranke‘

Očekuje se da bi Nova demokracija premijera Kyriakosa Mitsotakisa u drugom krugu izbora mogla zacementirati pobjedu

Kyriakos Mitsotakis

 Aris Messinis/AFP

Nova demokracija aktualnog premijera Kyriakosa Mitsotakisa uvjerljiv je pobjednik parlamentarnih izbora u Grčkoj, koji su se održali ove nedjelje. Sa 75 posto obrađenih listića Mitsotakisovi demokršćani, koji pripadaju Europskoj pučkoj stranci kao i hrvatski HDZ, osvojili su 40,8 posto glasova, malo manje od pet postotnih bodova od rezultata koji im je trebao da samostalno formiraju vladu.

- Rezultat nedvosmisleno potvrđuje da Grci Novoj demokraciji žele dati novi mandat na čelu zemlje - pobjedonosno je zaključio Mitsotakis, usporedivši ishod s "političkim potresom".

Grčke dionice promptno su skočile čak šest posto, a indeks na atenskoj burzi u ponedjeljak je ujutro bio na najvišoj razini u posljednjih deset godina.

Izborni zakon

Prema grčkom izbornom zakonu, ako relativni pobjednik parlamentarnih izbora ne uspije formirati vladajuću većinu, organizira se drugi krug na kojem se alocira još 50 parlamentarnih fotelja.

Očekuje se da bi Mitsotakis na krilima fantastičnog rezultata koji je ove nedjelje ostvario, u drugom krugu krajem lipnja ili početkom srpnja mogao zacementirati svoju pobjedu.

- Trebat ćemo napraviti obdukciju rezultata naše stranke - priznao je Alexis Tsipras, čelnik vodeće opozicijske stranke Syriza koja je osvojila samo 20,1 posto glasova, drugi najbolji rezultat večeri.

image

Alexis Tsipras

Louisa Gouliamaki/Afp

Tsipras tvrdi da ništa nije gotovo jer računaju da će bolji rezultat ostvariti u drugom krugu, no politolozi upozoravaju da Mitsotakis ima bitnu psihološku prednost u ključnom trenutku.

- Ovakav ishod znači da će opoziciji dugo trebati da se oporavi od šoka - izjavio je Wolfango Piccoli, suosnivač analitičke kompanije Teneo, za Politico.

Neslužbeno se spominje i promjena stranačkog vodstva Syrize, koja bi se na dnevnom redu stranke mogla naći već nakon drugog kruga parlamentarnih izbora.

Osim Syrize, izborni prag prešli su i socijalistička stranka PASOK s 11,7 posto, komunistička stranka KKE sa 7,1 posto te nacionalistička stranka Grčko rješenje s 4,5 posto. Prema službenim podacima grčkog Ministarstva unutarnjih poslova, pravo glasa iskoristilo je nešto manje od 60 posto građana.

Prešli prag

Konteksta radi, vrijedi napomenuti kako je Mitsotakis ovakav rezultat ostvario dobrim dijelom zahvaljujući vrlo čvrstoj politici prema migrantima, i to unatoč inflaciji te rapidnom narušavanju vladavine prava. Štoviše, predizborna kampanja Nove demokracije dobrim je dijelom bila opterećena špijunskim skandalom, a samo nekoliko dana prije izbora na stranicama NYT-a je procurila snimka grčke obalne straže koja tražitelje azila, među kojima su bili bebe, žene i djeca, ostavlja u čamcu nasred Egejskog mora.

No, to aktualnom premijeru nije politički naštetilo. Naprotiv! Osim što su mu građani poklonili povjerenje za novi mandat, EU pozdravlja njegov ostanak na čelu Grčke. Naime, Bruxelles se odlučio fokusirati na činjenicu da je Mitsotakis veliki eurofil, što uvodi red u grčku ekonomiju, šalje vojnu pomoć Ukrajini te stabilizira regiju kojoj je posljednjih tjedana prijetio veliki politički potres - promjena režima u susjednoj Turskoj.

Upravo zato EU je odlučila okrenuti glavu od Mitsotakisove "stroge, ali pravedne" (kako je sam naziva) migrantske politike, neformalno mu zahvaljujući što u njihovo ime makjavelističkim metodama rješava migrantsko pitanje prije nego što taj problem dođe na radni stol EU.

Još jednom se, tako, ispostavilo da su se komponente koje su se nekoć smatrale "radikalno desnima" ili "ksenofobnima" uspjele provući kroz pukotine nedostatno definiranog europskog identiteta, prodrijevši pritom u samo srce tzv. europskih vrijednosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:53