MICT

Den Haag traži uhićenje dvoje radikala koji su ometali suđenje Šešelju

 CROPIX

Sud UN-a za ratne zločine izdao je uhidbeni nalog i od pravosudnih vlasti u Srbiji traži da dvoje članova Srpske radikalne stranke (SRS) haškog osuđenika Vojislava Šešelja izruči Den Haagu, javili su u utorak beogradski elektronički mediji pozivajući se na priopćenje Međunarodnog mehanizma za ratne zločine (MICT), sljednika Haškog suda (ICTY).

Sud UN-a za ratne zločine je odbacio zahtjev da se suđenje članovima SRS, Vjerici Radeti i Petru Jojiću, preda pravosuđu Srbije zbog mogućeg utjecaja na svjedoke optužbe, priopćio je MICT.

Jojić i Radeta optuženi su za nepoštivanje suda jer su prijetili i pokušavali podmititi svjedoke u slučaju protiv vođe radikala Vojislava Šešelja pred Haškim tribunalom, a trećeoptuženi radikal Jovo Ostojić je u međuvremenu preminuo.

Vjerica Radeta izjavila je danas novinarima u Skupštini Srbije da ona i njezin stranački kolega "neće dragovoljno otići" u Den Haag.

"Što će se dalje događati, kako će država Srbija reagirati, nije moj problem, ali ne mogu zamisliti da postoji netko tko bi bio u stanju grubo prekršiti Ustav i pravomoćno rješenje Višeg suda. To je pitanje za predstavnike vlasti", rekla je ona, aludirajući na ranije stajalište Višeg suda da ne postoje pravni i ustavni uvjeti za izručenje.

Mehanizam, koji je sljednik ICTY-a, u obrazloženju odluke naveo je kako svjedoci protiv Radete i Jojića ne žele svoje osobne podatke objelodaniti pred sudom u Srbiji jer se boje za svoje živote.

Suci Mehanizma drže da bi tužiteljstvo imalo velike probleme oko dokazivanja optužnice pred srpskim pravosuđem, jer svjedoci nisu voljni pojaviti se pred sudom u Srbiji.

Navedeno je da su izdani novi uhidbeni nalozi za Radetu i Jojića, a srbijanske vlasti pozvane su optužene prebaciti u Haag.

Mehanizam je u lipnju 2018. donio odluku da se slučaj radikala optuženih za ometanje haškog suda prebaci srpskom pravosuđu, ali je ta odluka preinačena jer je sucima predočeno da se svjedoci u postupku ne žele pojaviti pred sudom u Srbiji.

Tribunal je Radetu i Jojića te preminulog Ostojića optužio da su utjecali na svjedoke u procesu protiv čelnika SRS Vojislava Šešelja, tako što su ih prijetnjama, ucjenama i mitom nagovarali da promijene iskaze ili da ne svjedoče.

Još u siječnju 2015. Tribunal je vlastima u Beogradu uputio nalog za uhićenje troje radikala, ali je Viši sud u Beogradu objavio tumačenje da, prema domaćem zakonu o suradnji s Haškim tribunalom, nisu ispunjeni uvjeti za uhićenje i ekstradiciju optuženih radikala.

Prema zaključku Višeg suda, Srbija ima pravnu obvezu izručiti haške optuženike za najteže ratne zločine, genocid i zločine protiv čovječnosti, ali ne i okrivljenike za nepoštivanje suda, odnosno utjecanje na svjedoke, kakav je slučaj u postupku protiv optuženih radikala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2023 00:24