‘ČOVJEK IZ MOČVARE‘

DeSantis krenuo u žestoki obračun s Trumpom: Tuče ga radikalnom desnicom

Guverner Floride obrušio se na Trumpa jer je prepustio vođenje epidemiološke politike Fauciju i popustljivosti imigrantima

Ron DeSantis, Donald Trump

 Brendan Smialowski/Afp

Niti 48 sati nakon što je objavio svoju predsjedničku kandidaturu, guverner Floride Ron DeSantis krenuo je u obračun s republikanskim favoritom u utrci za Bijelu kuću, Donaldom Trumpom.

Sudeći prema početku, okršaj dva trenutačno politički najmoćnija Republikanca bit će žestok. Iako se prije kandidature DeSantis suzdržavao napadati Trumpa, sada se obrušio na lidera ekstremno desnog MAGA pokreta (Make America Great Again) kao da se radi o nekom woke ljevičaru.

Kao jedno od područja napada, DeSantis je odabrao Trumpovo pozicioniranje u vođenju epidemiološke politike tijekom pandemije. DeSantis poručuje kako je Trump trebao smijeniti Anthonyja Faucija jer je njegova epidemiološka politika „imala užasne posljedice za Sjedinjene Države“, dok se DeSantis sada predstavlja kao lider Floride koji je hrabro i odlučno predvodio pokret otpora strogom Faucijevom pristupu zatvaranja u kuće, lockdownu, obaveznom cijepljenju svih…

Donald Trump kriv je, poručuje DeSantis, jer je pustio da Fauci predodređuje federalnu epidemiološku strategiju.

DeSantis sada samo iznenada pojačava desnu retoriku o epidemiološkim mjerama te udara na Trumpa tamo gdje zna da će dobiti vrlo široku podršku desne biračke populacije. Iznenada se DeSantis pozicionira tako da Trump prema njemu izgleda kao lijevi političar ili barem kao jako popustljivi desničar. Gostujući kod konzervativnog komentatora Bena Shapira, DeSantis je optužio Trumpa za „pomjeranje u lijevo“ u odnosu pravosuđa prema kriminalu, kao i imigrantima. Obećao je opozvati First Step Act koji je potpisao Trump nakon niza molbi svog zeta Jareda Kushnera, a za koji DeSantis tvrdi da omogućuje puštanje na slobodu mnogih opasnih ljudi te je nešto poput opće amnestije za kriminalce koji iznova čine prekršaje, kaznena djela, pa i ozljeđuju mirne i poštene ljude.

To je retorika koja desnica voli čuti, a Trump je potpisivanje First Step Acta zažalio već sljedeći dan jer je shvatio da to mnogi tumače kao znak njegove političke slabosti. Napao je DeSantis Donalda Trumpa i zbog previše popustljive politike prema ilegalnim imigrantima, što je oda za uši mnogih republikanskih birača, ali je ipak malo iznenađenje jer je Trump gradio imidž na viziji zida na granici s Meksikom. Ukratko, DeSantis namjerava Trumpu oteti desniji teritorij. Teška zadaća. Trump i trumpovci do sada u političkim okršajima nisu pokazivali namjeru susprezanja od žestokih verbalnih obračuna.

Glasnogovornik Trumpa, Steven Cheung, već je podsjetio da je „močvarni političar Ron DeSanctimonius“ svojedobno glasao za prvu verziju First Step Acta te da „zvuči baš kao John Kerry“. „Koji lažnjak“, dometnuo je Cheung te zaključio kako DeSantis ne može pobjeći od katastrofalnog službenog starta kampanje kroz razgovor s Elonom Muskom na Twitteru, kada su promociju njegove predsjedničke kandidature razorile tehničke poteškoće. Bila je to velika blamaža za Muska & DeSantisa, koje su potom na društvenim mrežama sprdali i lijevi i desni.

„Rookie (početničke) greške i neforsirane pogreške“, cinično je ocijenio Cheung.

Navodno su zaokret prema više desnoj retorici od DeSantisovog tima za predsjedničku utrku zatražili donatori tijekom njihovog zadnjeg velikog skupa na Floridi. O tome svjedoči audio zapis koji je procurio s okupljanja, a objavila ga je web stranica Florida Politics. Jedan od članova DeSantisovog tima odgovorio je na primjedbe konstatacijom: „Mi moramo dobiti predizbore (protiv Trumpa, op.a.) kako bi dospjeli na one opće“.

Dojam je da su u ovoj fazi DeSantisovci spremni više-manje na sve što je legalno tijekom izbora. Može se očekivati čak i nabacivanje blatom, a treba pričekati i vidjeti hoće li DeSantis prijeći granicu pristojnosti i respekta, kojeg je očigledno imao prema Trumpu. Naime, Trump ima ozbiljnih problema s nizom istraga te je suočen s neugodnim sudskim procesima, ali ga DeSantis nije zbog toga prozivao. No, i značajni dio desnih birača prati istrage i sudske procese protiv Trumpa, pa nije isključeno da će u jednom trenutku napasti, kako se kaže, ispod stola. DeSantis ipak mora paziti da radikalnim desničarenjem ne odbije umjerenije Republikance jer je nejasno koliko je mudro biti desnije čak i od Trumpa.

Kod, primjerice, pitanja abortusa, DeSantis ima problem pozicioniranja jer je prošli mjesec potpisao šestotjedni embargo pobačaja na Floridi, ali član njegovog tima za javnost plasira nešto blažu ali ipak malo čudnu filozofiju: „Abortus je siguran, legalan i rijedak na Floridi“.

Vjerojatno je samo i pitanje vremena kada će DeSantis pokrenuti pitanje poznih Trumpovih godina. Bivši predsjednik rođen je 1946. te je jasno kako mnogo njegovih vršnjaka upravo završava u domovima za skrb o starijim osobama te uopće više ne razmišljaju o radnim izazovima zbog realnih limita kognitivnih i fizičkih sposobnosti. Nije puno mlađi od Bidena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:58