‘NE‘ FAŠIZMU

Deseci tisuća članova talijanskih sindikata prosvjedovali protiv neofašističkih skupina

Prošlotjedni su neredi izazvali osudu političara poput Mattea Salvinija, vođe ekstremno desno orijentirane stranke Liga
Prosvjed sindikata
 Piero Tenagli/Ipa/Ipa/Profimedia

Tjedan dana nakon napada na sjedište sindikata CGIL-a, deseci tisuća članova najvećih talijanskih radničkih sindikata u subotu su u središtu Rima pozvali vladu da stane na put neofašizmu.

Prošli je tjedan policija uhitila 12 osoba, među kojima i čelnike ekstremno desno orijentirane grupe Forza Nuova. Tisuće pripadnika te skupine izašle su na ulice Rima, prosvjedujući protiv obveznih 'zelenih propusnica' za sve radnike.

Neki među njima probili su policijske kordone nastojeći doprijeti do ureda premijera, a drugi dio prosvjednika uspio je doći do sjedišta najvećega talijanskog sindikata CGIL.

Najjači talijanski sindikati CGIL, CISL i UIL pozvali su vladu da rastjera pripadnike neofašističkih i neonacističkih grupa. Slogan im je bio "Ne fašizmu i nasilju, da radu, sigurnosti i pravima".

"Tražimo konkretna djela, a ne samo brbljanje. Vrijeme je da država pokaže svoju demokratsku moć u provedbi zakona i ustava", rekao je s pozornice glavni tajnik CGIL -a Maurizio Landini.

"Zemlja koja je izgubila pamćenje nema budućnosti", dodao je.

Organizatori procjenjuju da je u današnjim prosvjedima sudjelovalo između 50.000 i 60.000 ljudi. Čelnik CISL-a Pierpaolo Bombadieri je rekao da ih se okupilo čak 100.000.

Prošlotjedni su neredi izazvali osudu brojnih političara. Kritizirali su ih Matteo Salvini i Giorgia Meloni, vođe ekstremno desno orijentirane stranke Liga, odnosno Braća Italije.

U skladu s odlukom suca dvojica čelnika Forza Nuove ostaju do daljnjega u pritvoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:51