KONTROVERZNI SKUP

Deseci tisuća Izraelaca marširali Jeruzalemom i vikali: ‘Smrt Arapima! Muhamed je mrtav!‘

Povorku, koja prolazi kroz muslimanski dio Staroga grada, Palestinci vide kao provokaciju

Marš pod zastavama u Jeruzalemu

 GIL COHEN-MAGEN/AFP

Deseci tisuća Izraelaca sudjelovali su u kontroverznom maršu pod zastavama kroz Stari grad u Jeruzalemu čemu su prethodili sukobi na spornom svetom mjestu Palestinaca

Svake godine izraelski nacionalisti marširaju u čast proslavi izraelskog osvajanja istočnog Jeruzalema tijekom Šestodnevnog rata 1967.

Povorku, koja prolazi kroz muslimanski dio Staroga grada, Palestinci, koji Istočni Jeruzalem smatraju prijestolnicom buduće nezavisne države, vide kao provokaciju.

Skupine demonstranata uzvikivale su rasističke slogane poput "smrt Arapima" i "Muhamed je mrtav", prenose izraelski mediji, prema kojima je u povorci sudjelovalo i do 50 tisuća ljudi.

Tisuće pripadnika izraelskih sigurnosnih službi postavljeno je u stanje visoke pripravnosti zbog straha od eskalacije nasilja nakon više tjedana rastućih napetosti u regiji.

Prije nego li je poslijepodnevni marš započeo, palestinski vjernici i oko 2600 židovskih posjetitelja, od kojih su neki mahali bijelo-plavim zastavama Izraela, sukobili su se na vrhu brda na kojemu se nalazi svetište u Jeruzalemu, zbog čega je nekoliko osoba privedeno.

Svetište Židovi nazivaju Brdom hrama, a muslimani Haram al-Sharif, odnosno Plemenitim svetištem. Nalazi se pod muslimanskom upravom, no Izrael je zadužen za sigurnost.

Po dogovoru s muslimanskim vlastima, židovi i svi koji nisu muslimani, smiju posjetiti svetište, no nije im dozvoljena molitva niti pokazivanje nacionalnih obilježja.

Čak i prije nego li je marš službeno započeo, mnogi mladi izraelci viđeni su kako trče kroz četvrt noseći izraelske zastave, zbog čega su se neki od njih sukobili s arapskim trgovcima. Kamenje, stolice i boce letjeli su s obiju strana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:44