DRAMA NA ISTOKU EUROPE

Deseci tisuća ljudi zaglavljeni u šumama i močvarama, prijeti neviđena humanitarna kriza!

Bjeloruske vlasti uopće se ne brinu za njihov smještaj ili bilo kakvu pomoć, poput šatora, odjeće, hrane ili medicinske skrbi
 NurPhoto via AFP

Stanje na granici Bjelorusije s Poljskom, Litvom i Latvijom zbog migranata postaje sve alarmantnije i prijeti velikom humanitarnom krizom.

Naime, Bjelorusija je odobrila studentske vize za stanovnike Sirije, Iraka, Afganistana (a baš se njihov broj povećava) te nekih sjevernoafričkih država, koji organizirano stižu u Minsk odakle ih se također u organizaciji vojske i policije prebacuje do granice tih triju članica EU.

Nitko točno ne zna koliko je migranata u Bjelorusiji, ali smatra se da ih je na desetke tisuća, koji su zaglavljeni u šumama i močvarama na granici.

Bjeloruske vlasti uopće se ne brinu za njihov smještaj ili bilo kakvu pomoć, poput šatora, odjeće, hrane ili medicinske skrbi, te su praktički prepušteni sami sebi, a zima stiže, pa mnogi upozoravaju da bi moglo doći do velike humanitarne katastrofe.

Bjeloruski despot Aleksandar Lukašenko, koji "transferom migranata" želi kontrirati, trucirati i nauditi EU zbog izolacije i sankcija kojima je izložen, želi se što prije riješiti migranata uoči zime koja na tim područjima zna biti vrlo oštra, kako i sam ne bi došao u velike probleme. No, mnogi tamošnji analitičari kažu da bi mogao upasti u jamu koju je kopao drugima. Posljednjih je dana uočen dodatni pritisak iz Bjelorusije, pa Vilnius najavljuje podizanje zaštitne ograde i upozorava Bruxelles da bi efikasno osiguranje vanjskih granica EU u Litvi koštalo najmanje pola milijarde eura.

Poljska je već počela gradnju visokih ograda, kopanje kanala, postavljenje bodljikave žice te kamera i suvremene opreme za lakše uočavanje nelegalnih prelazaka granice, a sve to će koštati više od 350 milijuna eura. Poljska je uvela izvanredno stanje na područjima na cijeloj dužini bjeloruske granice od oko 400 kilometara, a dovela je i dodatne vojne snage te zabranila ulazak na to područje novinarima, ali i humanitarnim i nevladinim organizacijama. Litva i Latvija također najavljuju pojačane mjere i slanje dodatnih vojnih i policijskih snaga na granicu.

Samo u posljednja dva mjeseca zabilježeno je da je tom "Lukašenkovom rutom" u Njemačku stiglo više od četiri tisuće migranata. Zato je europska povjerenica za unutarnje poslove i migracije Ylva Johansson pozvala ambasadore Poljske, Litve i Latvije.

"Vrlo sam zabrinuta za stanje ljudi, među kojima ima i djece, koji su zaglavljeni na granicama s Bjelorusijom", rekla je Johansson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:04