‘VLADA ČINI PUNO, ALI...‘

Deseci tisuća prosvjednika u Njemačkoj traže pravedniju raspodjelu energetskih olakšica

Prosvjednici su marširali u Berlinu, Duesseldorfu, Hannoveru, Stuttgartu, Dresdenu i Frankfurtu

Prosvjednici u Berlinu

 Christoph Schmidt/Dpa Picture-alliance Via AFP

Deseci tisuća prosvjednika pozvali su u subotu u šest njemačkih gradova na pravedniju raspodjelu vladinih sredstava za suočavanje sa sve većim cijenama energenata i životnim troškovima, kao i na brže ukidanje fosilnih goriva.

Prosvjednici su marširali u Berlinu, Duesseldorfu, Hannoveru, Stuttgartu, Dresdenu i Frankfurtu. Nosili su transparente o smanjenju inflacije, većim subvencijama siromašnima zbog rastućih cijena energenata.

Sudjelovalo je oko 24.000 ljudi, naveo je Greenpeace, jedan od organizatora. Policija je rekla da se u Berlinu okupilo oko 1800 prosvjednika.

"Želimo pokazati da nam je hitno potrebna socijalno uravnotežena financijska olakšica za građane. Vlada puno čini, ali sredstva dijeli na kapaljku. Ljudima s nižim primanjima treba više potpore nego imućnima", rekla je Andrea Kocsis, zamjenica predsjednika sindikata ver.di.

Njemački parlament u petak je odobrio vladin paket pomoći vrijedan 200 milijardi eura čiji je cilj zaštititi tvrtke i kućanstva u energetskoj krizi.

U paket je uključena jednokratna naknada za jedan mjesečni račun za plin kućanstvima, malim i srednjim poduzetnicima, kao i mehanizam za ograničenje cijena od ožujka.

Paketom će se financirati gornje cijene električne energije za kućanstva i industriju retroaktivno od ožujka za spot cijene, a od prosinca za buduće cijene, uz dodatno financiranje od dobiti elektroenergetskih kompanija.

Inflacija u Njemačkoj u rujnu je dosegla najvišu razinu u više od četvrt stoljeća - 10,9 posto.

"Bilo bi mi bolje da smo raspodijelili na pravedniji način. Ima milijunaša koji govore da žele plaćati veći porez. Ne vidim da se nešto događa na tom planu", rekao je Ulrich Franz, prosvjednik u Berlinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 10:27