PROSVJED U MADRIDU

Deseci tisuća Španjolaca na nogama: Prosvjeduju protiv pomilovanja zatvorenih katalonskih separatista

Prosvjednici u Madridu planirana pomilovanja vide kao prijetnju nacionalnom jedinstvu
 Gabriel Bouys/AFP

Deseci tisuća ljudi prosvjedovali su u nedjelju u Madridu protiv kontroverznog plana za pomilovanje zatvorenih katalonskih separatista, prenose agencije.

Čelnici španjolskih desničarskih stranaka pridružili su se prosvjedima protiv pomilovanja 12 separatista koji stoje iza neuspjelog pokušaja stjecanja neovisnosti 2017. godine.

Prosvjednici optužuju španjolsku vladu koju vode socijalisti da koristi taj plan kako bi ojačala svoju političku potporu.

No, vlada kaže da će pomilovanja pomoći u smirivanju napetosti zbog Katalonije.

image
Gabriel Bouys/AFP
image
Gabriel Bouys/AFP

Nastojanje poluautonomne regije da stekne neovisnost uvelo je 2017. Španjolsku u njezinu najveću političku krizu u posljednjih 40 godina.

Devetero katalonskih separatističkih čelnika proglašeno je krivima za pobune 2019. godine, povezane s njihovom ulogom na ilegalnom referendumu o neovisnosti. Još trojica proglašeni su krivima za neposluh, ali nisu zatvoreni.

Prosvjednici u Madridu planirana pomilovanja vide kao prijetnju nacionalnom jedinstvu. Mnogi su mahali crveno-žutim nacionalnim zastavama okupljeni na trgu Colón u središtu Madrida.

image
Gabriel Bouys/AFP
image
Gabriel Bouys/AFP

"Morali bismo to sada zaustaviti jer za pomilovanje morate pokazati kajanje, a separatisti to neće pokazati", rekao je prosvjednik Carlos Bandecha za novinsku agenciju Reuters.

No španjolski premijer Pedro Sánchez brani taj potez kao način da se zbliže Katalonci i Španjolci.

"Španjolsko društvo mora prijeći iz loše prošlosti u bolju budućnost - a za to je potrebna velikodušnost", rekao je Sánchez ranije ovog tjedna.

Oko 61 posto Španjolaca ne slaže se s pomilovanjima, a 29,5 posto podupire, prema nedavnoj anketi španjolskog lista El Mundo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2022 18:32