VELIKI BROJ ŽRTAVA

"Deseci" ubijenih u neuspjelom pokušaju državnog udara u Etiopiji

 REUTERS

Deseci ljudi ubijeni su u borbama tijekom neuspjela državnog udara u etiopskoj pokrajini Amhari tijekom vikenda, rekao je u srijedu pokrajinski glasnogovornik što je prva službena inofrmacija o većim razmjerima sukoba i mnogo većem broju poginulih u odnosu na prethodna izvješća.

Odmetnute paravojne postrojbe napale su u subotu sjedište policije, predsjednički ured i sjedište vladajuće stranke u glavnom gradu pokrajine Ahmari, Bahir Daru, rekao je Asemahagh Aseres za Reuters na državnom ukopu tri najviša pokrajinska dužnosnika koji su ubijeni u sukobu.

Postrojbe su činili članovi nedavno regrutirane jedinice pokrajinskih sigurnosnih službi koji su pozvali i druge da im se pridruže no bili su odbijeni, rekao je Asemahagh.

"Oni su dio naše policije. Oni nisu neovisni", reako je za Reuters i dodao da većina snaga nije odlučila biti uz njih nego da su ih branili.

Komentari Asemahagha da su ovdje u pitanju državne snage, a ne nezavisna organizacija, riskantni su za vladu premijera Abija Ahmeda koji je proveo brojne ekonomske i političke reforme otkako je došao na vlast u travnju prošle godine.

Nastojao je demokratizirati zemlju legalizirajući disidentske skupine, kažnjavajući kršenje ljudskih prava i jačajući medijsku slobodu.

No njegova vlada se mora boriti s čestim međuetničkim napetostima koje su većinom povezane s posjedovanjem zemlje i s iskorištavanjem prirodnih bogatstava i koje nerijetko prerastaju u sukobe u toj zemlji s više od 100 milijuna stanovnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:51