BORBA S VIRUSOM

Deseci zemalja traže ukidanje patenata za cjepiva protiv koronavirusa i medicinske alate

WTO je od listopada suočen s pozivima Indije i JAR-a za privremeno ukidanje zaštite intelektualnog vlasništva
 Banaras Khan/AFP

Šezdesetak zemlja traži od Svjetske trgovinske organizacije (WTO) šire ukidanje patenata - ne samo za cjepiva nego i za medicinske alate za borbu protiv pandemije covida-19, navele su nevladine organizacije u subotu.

Prema Liječnicima bez granica (MSF) i nevladinoj organizaciji Knowledge Ecology International (KEI), više od 60 zemalja predalo je Svjetskoj trgovinskog organizaciji (WTO) revidirani tekst svog prijedloga o odricanju od zaštite intelektualnog vlasništva za cjepiva protiv covida-19 i druge medicinske alate.

KEI je objavio revidirani tekst u kojem se traži široko i dugotrajno odricanje od patenata. WTO nije mogao potvrditi vjerodostojnost dokumenta, ali je zapadni diplomat upoznat s raspravama o tom pitanju rekao da je tekst autentičan i da je podijeljen svim članicama WTO-a.

Prema tom tekstu, odricanje bi trebalo osim cjepiva obuhvatiti njegu, dijagnostiku, medicinske uređaje i zaštitnu opremu, kao i materijale za njihovu proizvodnju.

U tekstu se navodi da bi odricanje od patenata trebalo biti na snazi "najmanje tri godine" od dana stupanja na snagu, nakon čega bi Opće vijeće WTO-a odlučilo o mogućem produženju.

"Drago nam je da vlade koje podržavaju taj prijedlog.... potvrđuju da je svrha odricanja ukidanje monopola za sve medicinske alate potrebne u borbi protiv ove pandemije", izjavila je u priopćenju Leena Manghaney, šefica Liječnika bez granica za Južnu Aziju.

"Uz zastrašujući porast zaraza i smrti u zemljama u razvoju i uz potencijalno obećavajuće tretmane koji se razvijaju, ključno je da vlade imaju potrebnu fleksibilnost za suzbijanje pandemije", dodala je.

WTO je od listopada suočen s pozivima Indije i JAR-a za privremeno ukidanje zaštite intelektualnog vlasništva što bi stimuliralo proizvodnju u zemljama u razvoju i ublažilo nejednakosti u pristupu cjepivu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:59