UBIJALI I TRUDNICE

Deset argentinskih časnika osuđeno na doživotni zatvor za zločine u vrijeme diktature

Zločini su počinjeni u vojnom kompleksu u Campo de Mayo nad 350 osoba, među kojima je bilo i trudnica

Suđenje za Campo de Mayo

 Victor Carreira/AFP

Argentinski sud osudio je na doživotni zatvor deset bivših pripadnika vojske i policije za zločine počinjene u vrijeme diktature od 1976. do 1983. godine, proglasivši ih krivima za ubojstva, otmice, mučenja i silovanja.

Zločini su počinjeni u vojnom kompleksu u Campo de Mayo nad 350 osoba, među kojima je bilo i trudnica i zaposlenika njemačke multinacionalne tvrtke Mercedes Benz.

Optuženi su čitanje jednoglasne presude pratili putem videoveze dok je dvorana sudnice bila puna osoba bliskih žrtvama i članovima organizacija za ljudska prava.

Među 350 žrtava bilo je 14 trudnica kojima su djeca oteta odmah nakon rođenja. U Campo de Mayo postojalo je tajno rodilište gdje su zatočene trudnice rađale u nehumanim uvjetima, a nakon toga nestajale.

Organizacija Bake sa Svibanjskog trga tvrdi da je u vrijeme diktature u zatočeništvu rođeno približno 400 djece koja su ilegalno predana drugim osobama. Od njih je 130 doznalo svoje pravo podrijetlo.

Među žrtvama bili su i brojni radnici i sindikalni povjerenici tvornica smještenih u industrijskoj zoni na sjeveru Buenos Airesa, među kojima i zaposlenici tvornica automobila Mercedes Benz i američkog Forda.

Sudski proces počeo je 2019. godine i u velikoj je mjeri održan na daljinu zbog pandemije covida 19.

Na početku procesa bilo je 22 optuženih, ali dvoje ih je umrlo tijekom suđenja. Većina je već osuđena u drugim procesima za zločine protiv čovječnosti.

Bivši general Santiago Riveros, 98, najviši je časnik osuđen u srijedu na doživotni zatvor. Riveros je u ponedjeljak osuđen na još jednu kaznu doživotnog zatvora, uz još trojicu vojnika, zbog "letova smrti", odnosno bacanja u more drogiranih zatočenika iz zrakoplova koji su polijetali iz vojnog kompleksa Campo de Mayo.

Bivši predsjednik vojne hunte Reynaldo Bignone, nekadašnji zapovjednik te vojarne, koji je umro 2018. godine, već je osuđen za zločine koji su tamo počinjeni.

Nakon poništenja zakona o oprostu 2006. godine, doneseno je 278 presuda za zločine protiv čovječnosti počinjene u cijeloj zemlji, a kojima je osuđeno 1070 osoba, među kojima mnogi na doživotni zatvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:11