AKCIJA KURDSKIH ŽENA

Deset godina bila je ropkinja ISIL-a, a sada je konačno na slobodi: ‘Ako nećete da vas siluju - ovo vam je sudbina!‘

ISIL-ovci su 2014. u napadu na Sinjar ubili 5000 Jazida te više od 6400 žena i djece prodali u roblje. Za 2700 ih se ne zna gdje su

Časnica kurdskih pešmergi grize zmiju u jednom od izazova u obuci

 Safin Hamid/Afp/Profimedia

Kurdski borci u Siriji spasili su 24-godišnju Iračanku, pripadnicu naroda Jazida, koju su teroristi ISIL-a držali deset godina u zarobljeništvu. Kao djevojčica bila je oteta, silovana i prisiljena na brak. Iz izbjegličkog logora Al-Hawl oslobođena je sa sinom i kćeri. U sirijskom Al-Hawlu nalaze se deseci tisuća ljudi, među kojima supruge i djeca pripadnika ISIL-a, prenosi agencija AP.

Akciju je izvela ženska kurdska postrojba YPJ, Jedinica za zaštitu žena. Objavili su da je oslobođena žena podrijetlom iz sela Hardan iz Sinjara na sjeveru Iraka, regije u kojoj su živjeli Jazidi. Ženu su oteli ISIL-ovci tijekom masakra 2014. u Sinjaru u kojem su ubili tisuće muškaraca Jazida te oteli mnoge žene i tinejdžerice, pa ih godinama držali kao seksualne robinje. U sirijskom izbjegličkom logoru Al-Hawl živi nekoliko stotina obitelji boraca ISIL-a. Kamp je u veljači 2021. imao 60.000 izbjeglica. U jednom je trenutku bio dom za 73.000 izbjeglica, većinom Sirijaca i Iračana, navodi AP.

image

Dijete iz Sirije u logoru

Delil Souleiman/Afp/Profimedia

Žena koju su oslobodile kurdske vojnikinje u videu koji je objavio YPJ rekla je da je, prije nego što su je 2019. odveli u kamp, nekoliko godina provela u jednoj obitelji. Rekli su joj da ne otkriva svoj identitet niti da kaže da pripada Jazidima, pa je među ISIL-ovcima koristila lažno ime sve dok nije oslobođena. "Uništili su mi život. Prodana sam i kupljena kao ovca", kaže. Ispričala je da je u jednom trenutku bila sa šest drugih žena u kući starijeg muškarca po imenu Abu Jaafar. Znao ju je istući ako bi ga odbila. Žene koje su se opirale silovanju bile su ubijene, tvrdi.

Oko 5000 Jazida ubijeno je u napadu ISIL-a na Sinjar 2014., koji je UN-ova komisija okarakterizirala kao genocid. Smatra se da je više od 6400 jazidskih žena i djece prodano u ropstvo nakon što je ISIL zauzeo Sinjar. Mnoge do danas nisu oslobođene, navodi BBC. Prema Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM), oko 2700 jazidskih žena i djece vode se kao nestali. Mnogi od njih mogli bi još uvijek biti sa svojim otmičarima.

Nakon što je ISIL poražen 2017., teroristi i njihove obitelji pobjegli su u Tursku, Irak, Siriju i drugdje. Od 300.000 Jazida koji su pobjegli iz svojih domova u Sinjaru, više od 100.000 ih se i dalje ne može vratiti svojim kućama, nego ostaju u izbjegličkim kampovima u kurdskoj regiji Iraka.

image

Akciju je izvela ženska kurdska postrojba YPJ, Jedinica za zaštitu žena

Delil Souleiman/Afp/Profimedia

Ne mogu se vratiti u svoje domove u okrugu Sinjar jer je gotovo potpuno uništen, a njegov strateški položaj na granici Iraka i Sirije čini ga opasnim. Paravojne postrojbe koje su se došle boriti protiv ISIL-a sada se međusobno bore za prevlast.

Proteklih godina provedeno je nekoliko vojnih operacija za oslobađanje žena koje su ISIL-ovci držali kao seksualno roblje. Samo tijekom prvog dana operacije uhvaćen je 21 pripadnik ISIL-a, objavila je vojna organizacija Kurda u Siriji SDF (Sirijske demokratske snage).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:31