LI PRIJETI XIJU

Deset godina bio je gotovo ‘nevidljiv‘, a sada njegova prikrivena kritika odjekuje Kinom

Kad je Xi postao predsjednik, preuzeo je kontrolu nad gospodarstvom, čime je Lijeva funkcija postala takoreći nepotrebna

Xi Jinping i Li Keqiang

 Wang Zhao/AFP

Kineski predsjednik Xi Jinping godinama je uživao neograničenu moć u svojoj zemlji, pritom gurajući u stranu drugu najvažniju osobu u zemlji – premijera Li Keqianga.

No, čini se da Li više ne želi biti u Xijevoj sjeni, barem ako je suditi prema njegovim nedavnim govorima u kojima kritizira predsjednikovu gospodarsku politiku.

Za Xija, Lijevo "odcjepljivanje" dolazi u najgore moguće vrijeme, kad se vlada suočava s novim valom pandemije i sve većim brojem prosvjednika protiv mjera zaključavanja. Također, u drugoj polovici ove godine Xi će tražiti treći mandat na Nacionalnom kongresu Kineske komunističke partije te je "pobuna" u samom vrhu zadnje što mu trenutno treba.

Li Keqiang skoro jedno desetljeće, otkako je na premijerskoj poziciji, bio je lojalan Xiju, naizgled zadovoljan što je gotovo pa nevidljiv.

Ipak, upravo je Li bio taj koji je pritisnuo kineskog autoritarnog čelnika da odustane od nekih mjera koje su zemlju odvratile od zapadnog kapitalizma i doprinijele usporavanju kineskog gospodarstva.

Nakon što je predsjednik krenuo u slamanje kineskog moćnog tehnološkog sektora i njegove sve utjecajnije skupine milijardera, Li je osmislio ublažavanje propisa o tehnološkim tvrtkama za koje se smatra da su usmjereni na divove kao što je Alibaba, također olakšavajući kreditiranje investora i kupaca nekretnina.

Prije nekoliko dana, Li se pojavio na Sveučilištu u Yunnanu, gdje je, govoreći pred studentima bez maske na licu, poručio kako je gospodarstvu pogođenom covidom - 19 potrebna "hitna podrška".

image

Xi Jinping i Li Keqiang

Leo Ramirez/Afp

Ovog tjedna, naime, objavljeni su izvještaji koji pokazuju da Kina neće ostvariti ovogodišnji cilj rasta od oko 5,5 posto, a stopa nezaposlenosti među mladima dosegla je rekordnu razinu.

U rijetkom iskazu nemira, stotine studenata Sveučilišta Peking prosvjedovalo je prošlog vikenda protiv covid-19 mjera na kampusu. Većina restorana i javnih prostora u glavnom gradu je zatvorena, a milijuni se suočavaju s dnevnim testiranjem i radom od kuće.

"Lokalne vlasti trebale bi provesti nove politike do kraja svibnja kako bi podržale rast", rekao je Li tijekom posjeta jugozapadnoj pograničnoj pokrajini Yunnan.

Kineski premijer rekao je da je inflacija cijena stabilna i da ima dovoljno prostora za politiku da se nosi s "novim izazovima", dodajući da se vlada suzdržala od "preplavljivanja gospodarstva poticajima".

"Vlasti bi trebale udvostručiti politiku potpore, kao što su popusti na porez na dodanu vrijednost i smanjenje poreza, financijska potpora i odgoda plaćanja kamata za mala i srednja poduzeća koja su u poteškoćama", rekao je Li, prema izvješću službene novinske agencije Xinhua.

Li također pokušava utjecati na izbor svoje zamjene kada ove godine podnese ostavku na mjesto premijera, s ciljem postavljanja osobe koja će biti "protuteža" Xiju.

image

Xi Jinping i Li Keqiang

Leo Ramirez/Afp

Kineski predsjednik Xi Jinping će na Nacionalnom kongresu Kineske komunističke partije kasnije ove godine tražiti treći mandat na mjestu glavnog tajnika stranke, čime bi postao korak bliže ostvarivanju cilja da postane doživotni čelnik.

Dio stranačkih dužnosnika navodno podupiru pokušaje obuzdavanja Xija, koji se, kako kažu, "previše usredotočio na pridržavanje ideologije ukorijenjene u socijalističkoj viziji Mao Zedonga".

Najveću podršku Li ima od dužnosnika povezanih s Komunističkom ligom mladih (CYLC), jednom od rijetkih važnih institucija koja nije u potpunosti pod Xijevom kontrolom.

Minxin Pei, urednik časopisa China Leadership Monitor, rekao je Wall Street Journalu da sve do prošle godine Li "praktički nije ni postojao", a sada svakim danom "izgleda sve bolje i bolje".

Njihovo rivalstvo počelo je kad je Xi postao predsjednik.

Li, doktor znanosti iz polja ekonomije, postao je najmlađi guverner provincije u Kini kada je u srpnju 1998. godine postavljen na čelo središnje provincije Henan. Godine 2008. imenovan je vicepremijerom te 2013. postaje premijer Kine, što je pozicija koja je ranije bila odgovorna uglavnom za makroekonomsku politiku zemlje.

Međutim, kad je Xi postao predsjednik, preuzeo je kontrolu nad gospodarstvom, čime je Lijeva funkcija postala takoreći nepotrebna. Svi razgovori o Lijevoj politici strukturne reforme i smanjenja duga (tzv. Likonomics) nestali su iz državnih medija. Umjesto toga, usredotočili su se na Xijeve ideološke ideje.

Tako je bilo sve do ovog tjedna, kad je People 's Daily, glasnik vladajuće Komunističke partije Kine, objavio cjelokupan Lijev govor. Najznačajnija rečenica tog govora, smatraju analitičari, je prikrivena kritika upućena predsjedniku.

"Unaprjeđenje gospodarskog i socijalnog razvitka temeljna je odgovornost vlada na svim razinama i također ključan uvjet za unaprjeđenje ponašanja stranaka i izgradnju čiste vlade", poručio je Li.

Unatoč sve većem nezadovoljstvu građana i dužnosnika, Xi još uvijek nema pravog protivnika.

"Xi će zadržati svoje ovlasti, ali glede politike i osoblja, morat će učiniti neke kompromise kako bi dobio što želi - doživotni mandat", rekao je Timesu stručnjak za politiku Kine Willy Lam. "Za Xi Jinpinga, ideologija i njegova vrhovna pozicija su na prvom mjestu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 07:38