FRANJO JE NOVI PAPA!

Deset stvari koje morate znati o novom Papi: Navija za argentinski nogometni klub San Lorenzo, voli operu i Dostojevskog, a u mladosti je imao djevojku s kojom je plesao tango!

 AFP

Izbor Jorge Maria Bergoglija za novog papu je pomalo i neočekivan, jer se njegovo ime rijetko spominjalo u medijima kad se pisalo o vodećim kandidatima za novog poglavara Katoličke crkve. Osim što je prvi papa koji nije iz Europe, ujedno je i prvi papa isusovac.

1. Kardinal "siromašnih"

Opisuju ga kao vrlo skromnu i poniznu osobu, a nazivaju ga i "kardinalom siromašnih" jer je vrlo blizak narodu. Vozi se javnim prijevozom, sam sebi kuha, odbacuje svu raskoš u kojoj biskupi obično uživaju. Živio je u malom stanu, iako je mogao izabrati rezidenciju u biskupskoj palači. Optuživao je druge crkvene čelnike da su zaboravili kako je Isus kupao gubavce i jeo s prostitutkama.

2. Prvi papa isusovac

Papa Franjo I. prvi je papa u povijesti isusovaca. Družba Isusova je katolički crkveni red kojeg je osnovao sveti Ignacije Loyola u Parizu 1534. godine. Njegovi članovi zvali su se Kristovi vojnici. Ovaj crkveni red danas je najbrojniji u svijetu.

3. Doktorirao u Njemačkoj

Nakon pohađanja teološke škole u Buenos Airesu, 1958. godine se pridružio isusovcima. Svećenik postaje 1969. godine, nakon čega odlazi na filozofski i teološki fakultet u sjemeništu u San Miguelu. Ondje postaje profesor teologije. Doktorirao je u Njemačkoj.

FOTO, VIDEO: ‘PAPA FRANJO SVE NAS JE OSVOJIO SVOJOM JEDNOSTAVNOŠĆU I SRČANOŠĆU’ Hrvatski biskupi i svećenici o novom poglavaru Katoličke crkve

4. Nema jedno plućno krilo

Papi je u mladosti odstranjeno plućno krilo vjerojatno zbog neke teže infekcije. U to doba, danas uobičajeno liječenje antibioticima nije bilo svima dostupno i kako bi se pacijenti zaštitili od daljnjeg širenja infekcije liječnici su odstranjivali dio pluća.

5. Glavni rival kardinalu Ratzingeru

Prema prvim izvješćima iz kardinalskih krugova, Bergoglio je čitavo vrijeme bio jak kandidat. Prema tim navodima, on je bio ozbiljan kandidat i na konklavi 2005. kad je izabran papa Benedikt XVI. Tada se govorilo da je upravo on doprinio izboru kardinala Ratzingera jer je odluka o novom papi donesena tek nakon što je Bergoglio od kardinala zatražio da više ne glasuju za njega.

6. Kontroverze oko suradnje s vojnom huntom

U crkvenim krugovima u Južnoj Americi se govori da nije potpuno jasna njegova povezanost s vojnom ditaturom u Argentini koja je vladala zemljom u razdoblju od 1976. do 1986., kad je stradao određeni broj svećenika i studenata teologije, dok su neki nestali bez traga. Bergoglio nije krio da se susretao s članovima hunte, a sve naknadne optužbe nazvao je klevetama.

7. Talijanski korijeni

Prvi latinoamerički poglavar Katoličke crkve rođen je 17. prosinca 1936. u Buenos Airesu kao jedno od petero djece talijanskih doseljenika, željezničara i njegove žene.

8. Papa navija za San Lorenzo, voli operu, tango i Dostojevskog

Franjo I. strastveni je navijač argentinskog nogometnog kluba San Lorenzo, koji je osnovao jedan svećenik. Kao omiljeni nadbiskup Buenos Airesa bio je poznat po svojoj ljubavi prema operi, a omiljeni pisci su mu Jorge Luis Borges i Fjodor Mihajlovič Dostojevski.

Novinarka talijanske agencije ANSA-e Francesca Ambroghetti upoznala je novog Papu još 2001. godine, očarana njegovom osobnošću odlučila je napraviti niz intervjua, koji su u konačnici objavljeni u obliku knjige pod naslovom "Isusovac".

Franjo je u jednom od intervjua otkrio da je volio tango, i da je imao djevojku s kojom je plesao.

VIDEO: 'SVIJET TREBA KRENUTI PUTEM LJUBAVI' poručio je papa Franjo! Jorge Mario Bergoglio prvi je papa iz Latinske Amerike. Protivi se pobačaju, eutanaziji, istospolnim brakovima

9. Oprao i poljubio noge oboljelima od AIDS-a

Njegov autorizirani biograf Sergio Rubin kazao je da je točno da Bergoglio nije progresivan teolog, ali je istaknuo njegove kritike MMF-a i neoliberalizma. Zalaže se za siromašne i često boravi u najbijednijim gradskim četvrtima. Veliki je sljedbenik doktrine ljubavi, pa je ostao poznat po obilasku bolnice u kojoj je oprao i poljubio 12 ljudi oboljelih od AIDS-a.

10. Protivi se kontracepciji, pobačajima i istospolnim brakovima

Bergoglio je 2009. godine pažnju medija privukao kritikama na račun vlade Ernesta Kirchner, supruga sadašnje argentinske predsjednice Cristina Fernández de Kirchner, okrakteriziravši je kao "nemoralnu, nelegitimnu i nepravednu" jer dopušta rast nejednakosti u zemlji.

Bergoglio se protivio kontracepciji i legalizaciji gay brakova, što je Kirchner dozvolila. Papa se snažno protivi istospolnim brakovima koje je nazvao "destruktivnim napadom na Božji plan".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 19:17