ENDEMSKA BOLEST

Deset vodećih svjetskih stručnjaka za Reuters: Do kraja 2022. godine pandemija će biti gotova

Znanstvenici očekuju da će prve zemlje koje će izaći iz pandemije imati kombinaciju visoke stope cijepljenja i prirodnog imuniteta.
 Dibyangshu Sarkar

Kako razorni nalet delta varijante korona virusa SARS-CoV-2 popušta u mnogim regijama svijeta, znanstvenici pokušavaju procijeniti kada i gdje će Covid-19 prijeći u endemsku bolest te očekuju da će se to dogoditi kroz 2022. godinu, proizlazi iz Reutersovih razgovora s desetak vodećih stručnjaka za bolest.

Oni očekuju da će prve zemlje koje će izaći iz pandemije imati neku kombinaciju visoke stope cijepljenja i prirodnog imuniteta među ljudima koji su bili zaraženi, kao što je slučaj s SAD-om, Ujedinjenim Kraljevstvom, Portugalom i Indijom.

No, znanstvenici upozoravaju da SARS-CoV-2 i nadalje ostaje nepredvidiv virus koji mutira dok se širi među necijepljenim dijelom populacije.

Ipak, iako nije moguće u potpunosti isključiti ono što su neki zvali "scenarij sudnjeg dana", u kojem virus mutira do točke da zaobilazi teško stečeni imunitet, izražavaju sve veće uvjerenje da će mnoge zemlje najgore od pandemije ostaviti iza sebe.

"Mislimo da je između sadašnjeg trenutka pa do kraja 2022. godine ovo točka na kojoj dobivamo kontrolu nad virusom, gdje možemo značajno reducirati slučajeve teških oblika bolesti i smrt", navela je Maria Van Kerkhove, vodeća epidemiologinja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u odgovoru Reutersu.

Cilj 70 posto cijepljenih

Stav agencije temelji se na radu sa stručnjacima za bolest, koji mapiraju vjerojatni tijek pandemije u idućih 18 mjeseci.

Do kraja 2022. godine WHO je postavio kao cilj da 70 posto svjetske populacije bude cijepljeno.

"Ako postignemo taj cilj, bit ćemo u vrlo drugačijoj epidemiološkoj situaciji", rekla je Van Kerkhove.

U međuvremenu je, pak, zabrinuta da će države prerano ukinuti mjere opreza protiv Covid-19.

"Nevjerojatno mi je gledati ljude na ulicama kao da je sve završilo".

Prema izvješću WHO-a od 26. listopada, broj slučajeva zaraze i smrti od Covid-19 opada još od kolovoza u gotovo svim regijama svijeta.

Iznimka je bila Europa, a delta varijanta je izazvala novi kaos u zemljama s niskom procijepljenošću, kao što su Rusija i Rumunjska, ali i u sredinama koja su ukinule preporuke nošenja maski.

Delta varijanta je, također, pridonijela porastu infekcija u zemljama poput Singapura i Kine, koje imaju visoku stopu procijepljenosti, ali malo prirodnog imuniteta zbog mnogo strožih mjera izolacije, nego što su bile u nekim drugim dijelovima svijeta.

Jenjavanje delta vala u SAD-u

"Tranzicija će u svakoj sredini biti različita jer će biti prevođena razinom imuniteta stanovništva od prirodne infekcije i distribucijom cjepiva, koja je promjenjiva. Od okruga do okruga pa od države do države", kaže Marc Lipsitch, epidemiolog s Harvarda.

Nekoliko stručnjaka izjavilo je kako očekuju da će američki delta val završiti ovoga mjeseca i zapravo predstavljati posljednji veliki porast širenja bolesti.

"Prelazimo iz faze pandemije u više endemsku fazu ovog virusa, kada on postaje trajna prijetnja u SAD-u", rekao je bivši povjerenik Uprave za hranu i lijekove Scott Gottlieb.

image

Testiranje

Greg Baker/AFP

Chris Murray, vodeći istraživač koji se bavi procjenama kretanja bolesti na Sveučilištu u Washingtonu, također smatra da će porast delta varijante u SAD-u završiti u studenom.

"Ići ćemo prema vrlo skromnom zimskom porastu", rekao je Murray.

"Ako neće biti većih novih varijanti, onda će se Covid-19 početi stvarno smirivati u travnju".

Čak i ako će broj slučajeva poskakivati kako će države ublažavati restrikcije, kao u Velikoj Britaniji, cjepiva će, čini se, držati ljude izvan bolnica.

Ipak, i dalje se očekuje da će Covid-19 ostati glavni pridonositelj bolesti i smrti u godinama koje dolaze, slično kao i druge endemske bolesti poput malarije.

"Endemsko ne znači benigno", upozorava Van Kerkhove.

Neki stručnjaci smatraju da će se virus s vremenom više ponašati kao ospice, koje i dalje uzrokuju epidemije među populacijom gdje je niska procijepljenost.

'Postupna evolucija'

Drugi, pak, uočavaju da Covid-19 sve više postaje sezonska respiratorna bolest kao što je gripa ili da bi virus mogao postati manji ubojica, pogađajući uglavnom djecu, ali to bi moglo potrajati desetljećima, kako procjenjuju neki.

Epidemiolog Neil Ferguson s Imperial Collegea u Londonu rekao je da je u slučaju Ujedinjene Kraljevine "većina pandemije kao hitnog slučaja iza nas".

On očekuje natprosječnu smrtnost u Ujedinjenom Kraljevstvu od respiratornih bolesti uzrokovanih korona virusom u idućih dvije do pet godina, no kaže kako je malo vjerojatno da će to preopteretiti zdravstvene sustave ili zahtijevati ponovno uvođenje socijalnog distanciranja.

"To će biti postupna evolucija", rekao je Ferguson.

"S ovim ćemo se nositi kao s mnogo postojanijim virusom", dodao je.

Trevor Bedford, računalni virolog u Centru za rak Fred Hutchinson koji prati evoluciju SARS-CoV-2, primjećuje blaži zimski val u SAD-u praćen prijelazom na endemsku bolest 2022. - 2023. godine.

On predviđa 50.000 do 100.000 smrtnih slučajeva godišnje od bolesti Covid-19 u SAD-u, više od procijenjenih 30.000 godišnjih smrtnih slučajeva od gripe.

Virus će, kaže, vjerojatno nastaviti mutirati, što će zahtijevati godišnje pojačane 'booster' doze cjepiva prilagođene najnovijim varijantama koje cirkuliraju.

Bojazan od nove pandemije u staroj

Ako se odigra sezonski scenarij, u kojem virus cirkulira zajedno s gripom, Gottlieb i Murray očekuju da će to imati značajan utjecaj na zdravstvene sustave.

"To će biti problem za organizatore bolnica, primjerice kako se nositi s Covidom i porastom gripe zimi", rekao je Murray.

Richard Hatchett, izvršni direktor Koalicije za inovacije spremnosti na epidemiju, kaže da je svijet i dalje ranjiv s obzirom na to dok su neke zemlje dobro zaštićene cjepivima, druge ih praktički nemaju.

"Ono što me noću drži budnim u vezi Covida je zabrinutost da bi se mogla pojaviti varijanta koja zaobilazi naša cjepiva i imunitet od prethodne infekcije", rekao je Hatchett.

"To bi bilo poput nove pandemije Covid-19 koja bi se pojavila dok smo još uvijek u staroj".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 14:27