KRŠENJE ZAPOVIJEDI

Desetorica vojnika osuđeni na zatvorske kazne zbog rušenja ukrajinskog aviona u Iranu 2020.

Pravosudna vlast je u studenom 2021. izvijestila da je u Teheranu počelo suđenje desetorici vojnika "raznih činova".

Ukrajinski avion

 Naeblys/Alamy/Alamy/Profimedia/Naeblys/alamy/alamy/profimedia

Desetorica iranskih vojnika osuđena su na kazne od jedne do deset godina zatvora zbog uloge u padu ukrajinskog Boeinga blizu Teherana u siječnju 2020., priopćila su u nedjelju iranska pravosudna tijela.

Prvooptuženi, zapovjednik obrambenog sustava Tor M-1 osuđen je na deset godina zatvora jer je rušenjem zrakoplova prekršio zapovijed nadređenih, a ostala devetorica osuđena su na kazne od jedne do tri godine zatvora, navodi Mizan Online.

Zapovjednik obrambenog sustava je "ispalio dvije rakete na ukrajinski zrakoplov na letu PS752, protivno odluci zapovjednog mjesta, bez odobrenja i prekršivši upute", dodao je izvor.

Pravosudne vlasti nisu iznijele potankosti o identitetu osuđenika, među kojima su četvorica službenika zaduženih za obrambeni sustav, zapovjednik baze za protuzračnu obranu i časnik kontrolnog centra.

Dana 8. siječnja 2020. iranske oružane snage su srušile zrakoplov na letu iz Teherana u Kijev, pri čemu je poginulo 176 ljudi, većinom Iranci i Kanađani, među kojima su mnogi imali dvojno državljanstvo.

Pravosudna vlast je u studenom 2021. izvijestila da je u Teheranu počelo suđenje desetorici vojnika "raznih činova".

U noći kada se dogodila nesreća, iranska protuzračna obrana bila je u stanju najviše pripravnosti. Islamska Republika je netom bila napala bazu kojom se koristila američka vojska u Iraku, kao odgovor na ubojstvo generala Kasema Sulejmanija pet dana ranije.

Sulejmani je bio tvorac iranske regionalne strategije i Teheran je očekivao američki odgovor na napad na američku bazu u Iraku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:47