LJUBAVNICI?

Dešifrirana pisma Marije Antoanete i grofa Fersena: ‘Njihova privrženost bila je očita‘

Otkriven je tek dio tajni kojima je obavijena njihova veza, a ostale još treba odgonetnuti. Dešifrirani dijelovi su uvelike sentimentalni
Prizor iz TV serije Marie Antoinette, u kojemu je Geneviève Casile utjelovala Marie Antoinette, a Henri Deus grofa
 Jean Pierre Leteuil/Afp/Profimedia

Dešifriranjem pisama koje su razmjenjivali Marija Antoaneta i grof Fersen, koji je uživao njezinu naklonost, otkriven je tek dio tajni kojima je obavijena njihova veza, a ostale još treba odgonetnuti, pokazuje istraživanje objavljeno u američkom znanstvenom časopisu.

Francuski državni arhiv objavio je u lipnju 2020. da se zahvaljujući metodi "spektroskopije fluoerscentnim X-zrakama (XRF)" uspjelo pročitati zacrnjene dijelove pisama.

U studiji objavljenoj u Science Advances, troje francuskih znanstvenika opisuju metodu kojom su u osam pisama otkrili dijelove koji su bili precrtani jer su tinte bile različite. U ostalih sedam to nisu uspjeli.

Posao nije gotov, ističu: "Prijepis svih odlomaka koje smo uspjeli dešifrirati ispod crnila još traje, nadziru ga kustosi i povjesničari. Bit će to tema druge publikacije".

Prijepis "još treba protumačiti", dodaju.

Šveđanin Axel von Fersen, rođen 1755. kad i Marija Antoaneta, počeo je 1778. posjećivati dvor Luja XVI. gdje se zbližio s francuskom kraljicom. Nakon revolucije 1789. zdušno ju podupire a 1791. organizira, zajedno s još nekolicinom, neuspio bijeg kraljevskog para koji je uhićen u Varennesu.

Ona je 1793. završila na giljotini u Parizu, a grofa je zatuklo bijesno mnoštvo u Stockholmu 1810.

Najveće otkriće o kojemu piše Science Advances u petak je da je grof dijelove teksta u pismima iz 1791. i 1792. sam zacrnio.

Grof Fersen "nije htio uništiti tajna pisma, već je precrtao neke njihove dijelove, želeći najvjerojatnije zaštititi kraljičin, a možda i svoj, ugled", ocjenjuju istraživači Anne Michelin, Fabien Pottier i Christine Andraud.

"Dešifrirani dijelovi su uvelike sentimentalni", piše časopis.

Premda je međusobna privrženost kraljice i grofa očita, nemoguće je sa sigurnošću utvrditi narav njihove veze. Mnogi povjesničari misle da su nedvojbeno bili ljubavnici, a drugi kažu da za to nema dokaza.

"Izbor riječi (ljubljeni, nježni prijatelj, obožavati, ludo) svjedoči o posebnom odnosu Marije Antoanete i Fersena, premda je revolucionarni vihor zacijelo pridonio stanovitoj snazi emocija", pišu autori.

U nakladi Michel Lafon 21. listopada izlazi knjiga "Marija Antoaneta i Axel de Fersen, tajna pisma" u kojoj je sabrano šezdesetak pisama s komentarom povjesničarke i konzervatorice Isabelle Aristide-Hastir koja je radila na dešifriranju u suradnji s Francuskim državnim arhivom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2022 17:03