DOBITNIK NOBELOVE

DESMOND TUTU KRITIZIRAO MANDELINE NASLJEDNIKE 'Madiba ih ne bi podržao'

 AP

Desmond Tutu, dobitnik Nobelove nagrade za mir i poznati južnoafrički nadbiskup, snažno je kritizirao postupke vladajućeg Afričkog nacionalnog kongresa ( ANC ) u tjednu nakon smrti Nelsona Mandele, koji je preminuo 5. prosinca. Glavna kritika odnosi se na neuključivanje Afrikanera u događaje vezane za Mandelinu sahranu.

Afrikaneri su većinom nizozemskog porijekla i bili su glavni zagovornici aparthejda, međutim, kada je postao predsjednik Južne Afrike, inzistirao je na nacionalnom pomirenju i spriječio osvetu nad bijelim radikalima.

Ali za vrijeme pogrebnih svečanosti, vodstvo ANC-a skoro uopće nije uključilo Afrikanere, što je Tutu ocijenio nedopustivim i dodao kako Nelson Mandela ne bi podržao takvo ponašanje svoje nekadašnje stranke.

Nadbiskup Tutu koji se zajedno s Mandelom borio protiv aparthejda, posljednjih je godina sve kritičniji prema ANC-u, čiji su lideri umiješani u niz korupcijskih skandala, zbog čega ga južnoafričke vlasti zamalo nisu pozvale na sprovod Nelsona Mandele. Tutu je nakon sprovoda opisao Mandelu kao "graditelja nacije " koji je odlučio uključiti Afrikanere nakon završetka apartheida.

"U mjeri u kojoj mogu, ispričavam se našoj braći i sestrama Afrikanerima“, dodao je Tutu. Nadbiskup Tutu je rekao i kako je Mandelina vjera u pomirenje bila vidljiva u sastavu nove nacionalne himne, koja ima stih na afrikansu, a bio je snažno angažiran i 1995 u formiranju rasno mješovite reprezentacije Južne Afrike na Svjetskom prvenstvu u ragbiju“.

"Madiba je bio graditelj nacije. Molim se da ćemo podržavati ovaj aspekt njegove misije zauvijek", zaključio je nadbiskup Desmond Tutu, koji se smatra moralnim glasom u Južnoj Africi.

Bio je žestoki kritičar režima bjelačke manjine, zbog čega je 1984 dobio Nobelovu nagradu za mir. Otkako je srušen aparthejd, Tutu je postao jednako kritičan prema vodstvu, ali i politici Afričkog nacionalnog kongresa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 14:26