NEOČEKIVANO UVJERLJIVO

DESNIČAR HOFER BESKRAJNO TUŽAN, VAN DER BELLEN SLAVI 'Ovo je pobjeda proeuropske Austrije!'

Alexander Van der Bellen
 Leonhard Foeger / REUTERS

Ljevičarski kandidat Alexander Van der Bellen proslavio je u nedjelju pobjedu nad euroskeptičnim protukandidatom krajnje desnice kao pobjedu "proeuropske Austrije", pet mjeseci nakon Brexita.

"Od početka sam se borio i govorio da su Austrijanci za Europu", rekao je Van der Bellen na javnoj televiziji, ističući posebno vrijednosti slobode, jednakosti i solidarnosti.

Ocijenio je da je njegov proeuropski stav bio ključan za pobjedu nad euroskeptičnim rivalom Norbertom Hoferom.

Ekonomist i političar Zelenih priznao je da nije bio uvjeren u uspjeh.

"Nadao sam se da će dobro proći, ali iznenađen sam kako je bilo uvjerljivo", istaknuo je.

Poraženi Hofer dao je do znanja da neće napustiti politiku i najavio da će se za šest godina ponovno kandidirati za predsjednika.

"Nikad neću iznevjeriti svoje birače", rekao je.

Predsjednički kandidat krajnje desnice čestitao je u nedjelju svome suparniku na pobjedi, nakon što su prve procjene pokazale da je izgubio predsjedničke izbore u Austriji.

"Čestitam Alexanderu Van der Bellenu na uspjehu i pozivam sve Austrijance da budu jedinstveni i rade u zajedničkom interesu", napisao je Hofer na Facebooku, dodajući da je "beskrajno tužan".

"Beskrajno sam tužan što nije uspjelo", dodao je.

Van der Bellen, ljevičarski kandidat iza kojega stoje Zeleni ima jasnu prednost na izborima, pokazale su u nedjelju projekcije nakon što su zatvorena birališta, zadavši udarac nastojanju svojega suparnika da postane prvi izabrani krajnje desni poglavar države u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

Ako bude potvrđen, rezultat ponovljenih izbora značit će olakšane za većinu europskog establishmenta i pobjedu bivšeg čelnika Zelenih Van der Bellena, koji je tijesno pobijedio Norberta Hofera iz antiimigracijske Slobodarske stranke na prvim izborima u svibnju koji su poništeni zbog nepravilnosti u prebrojavanju glasova pristiglih putem pošte.

Van der Bellen ima jasnu prednost pred Hoferom, prema projekciji agencije SORA za televiziju OeRF u koju su uključene i rezultati djelomičnog prebrojavanja glasova.

Projekcija pokazuje da Van der Bellen dobija 53,6 posto glasova, a Hofer 46,4 posto, uz marginu pogreške od 1,2 posto.

Konačni službeni rezultati se ne očekuju prije ponedjeljka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. studeni 2021 22:48