STROGI ZAKONI

Desničar u Mađarskoj izveo performas sličan Sinčićevom, ali prošao je puno gore od ‘živozidaša‘

Nekolicina Fideszovih zastupnika odmah se stvorila ispred Orbanova mjesta i pokušala spriječiti čelnika Jobbika da dođe do premijera.
Vreća krumpira za Viktora Orbana
 Youtube

Mađarski političar, čelnik desne stranke Jobbik kažnjen je s oko 12.000 eura jer je tijekom sjednice parlamenta pokušao dati vreću krumpira premijeru Viktoru Orbanu.

Šef parlamenta László Kövér kaznio je Pétera Jakaba s 4,4 milijuna forinti.

Jakab je 20. listopada u parlament ponio vreću krumpira. Nakon svog izlaganja krenuo je prema Orbanu te mu pokušao uvaliti vreću krumpira zbog navodnih izbornih malverzacija. Nekolicina Fideszovih zastupnika odmah se stvorila ispred Orbanova mjesta i pokušala spriječiti čelnika Jobbika da dođe do premijera.

Naime, oporbeni političari optužili su vodeći Fidesz zbog kupovanja glasova na nedavnim ponovljenim izborima u Borsodu nakon što je Orban odlučio pokloniti krumpir siromašnim građanima.

- Ovako funkcionira neoliberralizam. Šef parlamenta me kaznio s 12.000 eura jer sam Orbanu pokušao dati vreću krumpira kako bih pokazao da Fidesz kupuje glasove siromašnog naroda, napisao je na Twitteru.

- Toliko košta kada Orbana suočite s istinom, napisao je.

Glasnogovornik mađarskog parlamenta potvrdio je za Euronews da je Jakab kažnjen s 12.000 eura jer je očigledno riječ o 'uvredljivom činu'.

Prema tamošnjim zakonima, zastupnicima je zabranjeno grubo vrijeđati i zastrašivati Nacionalnu skupštinu ili dostojanstvo nekog zastupnika ili stranke.

Radikalno desni Jobbik zamjera Orbanu jer je još u ožujku Fidesz izglasao zakon koji premijer omogućuje vladavinu dekretom, a sve pod krinkom borbe protiv koronavirusa. Jakab je tada prokomentirao kako je demokracija u Mađarskoj stavljena u karantenu.

Sličan performans imli smo i u Hrvatskoj kada je eurozastupnik Ivan Vilibor Sinčić, čelnik Živog zida, istovario hrpu lubenica ispred ulaza u Banske dvore kako bi upozorio na loš položaj hrvatskih seljaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:40