POSRNUO NA STEPENICAMA

Desničari na nogama: ‘Zbog upitnog zdravlja predsjednika Bidena ugrožena je nacionalna sigurnost‘

Predsjednik SAD-a triput je posrnuo penjući se na Air Force One. ‘On je sasvim dobro. Jako dobro‘, rekla je njegova glasnogovornica
Joe Biden se spotaknuo ulazeći u zrakoplov
 Eric Baradat

Američki predsjednik Joe Biden triput je posrnuo penjući se do predsjedničkog zrakoplova Air Force One u petak. Pao je na lijevo koljeno, držeći se desnom rukom za ogradu stepenica. Predsjednik se spotaknuo otprilike na polovini stepenica koje vode do ulaza u zrakoplov. Ustao je, izmasirao lijevo koljeno i nastavio se penjati. Prije nego što je prošao kroz vrata aviona, okrenuo se i pozdravio marince koji su ga helikopterom prebacili iz Bijele kuće do vojne baze Andrews.

Iz Bijele kuće poručuju da je predsjednik dobro, no konzervativci sumnjičavo propituju zdravstveno stanje 78-godišnjeg predsjednika. Jedna od glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je novinarima koji su predsjednika pratili na letu u Atlantu da je problem u vjetru. "Vrlo je vjetrovito. Skoro sam i sama pala penjući se uza stepenice. On je potpuno dobro", ustvrdila je Karine Jean-Pierre. Na pitanje je li predsjednika pregledao liječnik, odgovorila je kako im samo može reći da je predsjednik dobro. Odnosno "jako dobro". Biden je s novinarima putovao u Atlantu, nakon napada na tri azijska salona za masažu, u kojima je ubijeno šest žena podrijetlom iz Azije. Ubojica, 21-godišnji bijelac, ubio je 8 ljudi.

Igra sa psom

Predsjednikovo posrtanje na stepenicama izazvalo je pozornost sličnu onoj u studenome, kad je Biden slomio stopalo, nakon što se spotaknuo igrajući se sa svojim psom, njemačkim ovčarom Majorom, piše britanski Guardian. Bidenovi imaju dva psa, Majora i Champa, također njemačkog ovčara. Pao je neposredno nakon što je proslavio 78. rođendan i pobijedio u predsjedničkoj utrci, kao najstariji u američkoj povijesti. Politički oponenti uzimaju mu za zlo svaku, pa i nehotičnu, grešku: to što je ovog tjedna potpredsjednicu Kamalu Harris greškom nazvao "predsjednicom Harris”, konzervativci tretiraju kao još jedan dokaz njegovih opadajućih sposobnosti.

Donald Trump JR, sin bivšeg predsjednika, na Twitteru se narugao Bidenovom padu: "Ne obraćajte pažnju na činjenicu da je predsjednik Sjedinjenih Država toliko krhak da ga nalet vjetra može više puta srušiti. Nema se uopće što vidjeti, narode!". Podijelio je lažni video, na kojem se vidi Donald Trump stariji kako udara lopticu u golf tako da ona odleti i udari Bidena ravno u glavu, da on padne. "To nije bio vjetar, narode", napisao je Trump mlađi.

Konzervativni, protrumpovski Fox News naglašava vijest o Bidenovom posrtanju, uz dramatičan naslov "Mi smo svi manje sigurni". Citiraju bivšeg Trumpova savjetnika Stephena Millera, koji upozorava da su Bidenova posrtanja i gafovi prerasli u "krizu nacionalne sigurnosti". To je ekstremno ozbiljno, mnogo puta sam prošao tim stepenicama, nisu skliske, ističe Miller.

Zdrav i snažan

"Naši neprijatelji diljem svijeta, Iran, Rusija, Venezuela i Kina, pozorno motre na SAD i njezina predsjednika, koji nije u stanju proći ni kroz jednostavni intervju bez 'blesimetra' i triput padne penjući se na avion. Tužno je to gledati", rekao je Miller za Fox. Da je Biden za intervju tražio pomoć "blesimetra", ekrana s kojeg će čitati odgovore, objavio je voditelj Sean Hannity na Foxu.

U predsjedničkoj kampanji Biden je objavio izvješće o svom zdravstvenom stanju. Kevin O'Connor, Bidenov liječnik od 2009. godine i jedan od vodećih ljudi na Medicinskom fakultetu "George Washington", napisao je tada da je Biden zdrav, snažan čovjek, sposoban obavljati dužnosti predsjednika.

Američki mediji pozorno prate svaki korak visokih političara. Bivši potpredsjednik Mike Pence posrnuo je penjući se stepenicama do službenog aviona Air Force Two prošlog lipnja. Istog mjeseca je Donald Trump vrlo oprezno prilazio američkoj Vojnoj akademiji na West Pointu, kasnije objasnivši kako je znao da bi mediji iskoristili njegov pad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2022 00:41