‘ŠETALO SE‘

Desničari su divljali, Beograd bio pod opsadom policije, a srpski mediji slave: ‘Država je izdržala udare!‘

Kurir je na naslovnici bombastično ustvrdio da je Srbija "prva država u jugoistočnoj Europi koja je uspješno organizirala EuroPride"
 CROPIX

Pripadnici LGBTI+ zajednice i građani koji su ih podržali u subotu su bez većih problema prošetali ulicama Beograda, grada u kojem se od 12. do 18. rujna održao EuroPride, paneuropska manifestacija posvećena LGBTI+ zajednici.

EuroPride povorka trebala je od Ustavnog suda do stadiona Tašmajdana stići Bulevarom kralja Aleksandra no policija ih je zaustavila velikim kordonom i "preusmjerila" kod Crkve sv. Marka. Na stadionu je koncert održala skupina "Drag Queen".

Beogradsko izdanje EuroPridea srpski je predsjednik Aleksandar Vučić krajem kolovoza zabranio, međutim ono je nakon subotnjeg sastanka srpske premijerke Ane Brnabić s europskim dužnosnicima ipak dobilo zeleno svjetlo.

Goran Miletić, jedan od organizatora EuroPridea, rekao je da je MUP Srbije u subotu prijepodne odobrio održavanje povorke, međutim kasnije je ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio da MUP povorku ipak nije dopustio, ali da će se pobrinuti da sudionici sigurno dođu do Tašmajdana.

Protivnici EuroPridea više su puta pokušavali probiti policijske kordone ali nisu tome uspjeli. Jedna manja skupina ‘litijaša‘ došla je pred Ustavni sud s križevima i ikonama te su započeli molitvu. Sudionici parade ponosa su im uzvratili pjesmom, a policija je "litijaše" udaljila.

Policajaca je na ulicama Beograda bilo 5200, a zaštitara oko 3000. Huligani su policiju tijekom dana napali i bakljama, a ona im je uzvratila topovskim udarima. Nekoliko desetaka izgrednika je privedeno.

U paradi su bili i europarlamentarci, veleposlanici zapadnih zemalja, oporbeni političari, kao i Milica Đurđić, partnerica premijerke Brnabić. Ona je, pak, nakon svega u posebnom obraćanju javnosti iskazala zadovoljstvo "što je sve prošlo bez većih izgreda".

Blic je u svom nedjeljom izdanju konstatirao se u subotu "šetalo" da je sukob oko EuroPridea ostao na "verbalnim prepucavanjima". Te se novine rekle da je EuroPride završen bez većih incidenata, a nesuglasice na liniji Brnabić-Vulin na naslovnici spominjale nisu.

image

Naslovnica Blica

Srpski je Telegraf ustvrdio sam da je EuroPride bio skraćen te da je šetnja trajala 12 minuta.

image

Naslovnica Srpskog Telegrafa

Kurir je na naslovnici bombastično ustvrdio da je Srbija "prva država u jugoistočnoj Europi koja je uspješno organizirala EuroPride" te da je "pokazala snagu". "Srpska prijestolnica ušla u društvo najmodernijih europskih metropola", naveo je Kurir te dodao da su sudionici EuroPridea mirno prošetali Beogradom te da je policija zbog nereda provela 64 osobe. Kurir je rekao da se sudionici EuroPridea i "litijaši" nisu susreli.

image

Naslovnica Kurira

Alo! je u nedjelju na naslovnici trijumfalno ustvrdio: "Htjeli ste kaos - e, Srbija ne da!"

Tabloid je ustvrdio da je subota u Beogradu bila napeta te da su na ulice osim sudionika EuroPridea izašli i "desničari" te da je došlo do nereda zbog kojih je policija morala privesti izgrednike. "Država je izdržala udare sa svih strana", zaključio je Alo.

image

Naslovanica Ala

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:30