KAKVO LICEMJERJE

Desničarski političari javno govore protiv gejeva, a čuvaju tajnu da su i sami gej: Evo konkretnih primjera

U jednom od svježijih primjera glavnu ulogu imao je upravo Fideszov europarlamentarac József Szájer, bliski Orbanov suradnik
Povorka ponosa
 Damir Krajac/Cropix

Nakon što je stranka Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana progurala zakon koji poistovjećuje borbu protiv pedofilije i zaštitu maloljetnika od „homoseksualne propagande”, sve se više piše o dvostrukom moralu desničarskih homofobnih političara, koji su nerijetko i sami homoseksualci.

U jednom od svježijih primjera glavnu ulogu imao je upravo Fideszov istaknuti član i europarlamentarac József Szájer, bliski Orbanov suradnik, koji je krajem studenoga prošle godine uhvaćen na gay orgijama u Bruxellesu, piše Slobodna Dalmacija.

Belgijska policija tada je, u sklopu borbe protiv kršenja epidemioloških mjera, upala u jedan stan na prvom katu zgrade u samom središtu Bruxellesa - iznad gay bara „Le Detour” - zatekavši orgije u kojima je sudjelovalo 25 uglavnom nagih muškaraca. Jedan od njih bio je i Szájer, koji je nakon toga dao ostavku na mjesto zastupnika u Europskom parlamentu.

Licemjerje se u tom slučaju osobito očitovalo u faktu da je 59-godišnji Szájer imao aktivnu ulogu u uključivanju tradicionalnih definicija obitelji i spola u mađarski ustav: kao odvjetnik, bio je član povjerenstva koje je pripremalo nacrt novog ustava iz 2012. u kojem stoji da Mađarska mora štititi brak kao zajednicu muškarca i žene.

Od Haidera do Goodmana

Vjerojatno najpoznatiji desničarski političar koji je istodobno bio i homoseksualac je pokojni lider austrijske Slobodarske stranke i nesuđeni austrijski kancelar Jörg Haider, kojeg su novinari nakon smrti opisivali kao „političara koji je mrzio strance, a volio dečke”.

Glasine o Haideru kao „ljubitelju mladih muškaraca” kolale su godinama, ali su se potvrdile tek nakon njegove pogibije u automobilskoj nesreći 2008. godine. Desetak dana kasnije tadašnji glasnogovornik njegove stranke Stefan Petzner u TV nastupu je priznao da je Haider bio njegov dugogodišnji životni partner.

S druge strane Atlantika, u SAD-u, stijeg borbe protiv prava homoseksualaca drži Republikanska stranka, premda se svako malo otkrije poneki republikanac u muškom krevetu. Spomenimo samo Wesa Goodmana, konzervativnog zastupnika republikanaca u državi Ohio, koji je tokom čitave karijere promovirao „obiteljske vrijednosti” i nastupao protiv LGBT zajednice, sve dok u studenome 2017. nije ulovljen u spolnom odnosu s muškarcem u svom uredu.

Da ironija bude veća, ovaj 33-godišnji republikanski zastupnik u svom „vanjskom životu” bio je suprug zamjenice direktorice godišnjeg skupa protiv abortusa, poznatog kao „Hod za život”, te ga se smatralo za „savjest konzervativnog pokreta”. Na Twitteru se predstavljao kao „kršćanin, Amerikanac, konzervativac, republikanac i suprug”, te je često isticao kako se „prirodni brak” događa isključivo između muškarca i žene, zaključuje Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:46