BIVŠA MINISTRICA

Desno orijentirana Valerie Pecresse kandidatkinja je francuskih republikanaca za predsjednicu

U predizbornoj kampanji obećala je prepoloviti broj izdanih boravišnih dozvola za migrante koji dolaze izvan Europske unije

Valerie Pecresse

 Anne-Christine POUJOULAT/AFP

Valerie Pecresse, koja sebe opisuje kao "trećinom Thatcher, dvije trećine Merkel", osvojila je kandidaturu svoje Republikanske stranke za francuske predsjedničke izbore 2022. godine, objavila je ta grupacija desnog centra u subotu, nakon predizbora.

Ankete su dosad pokazivale da 54-godišnja čelnica pariške regije Ile-de-France ima podršku 11 posto birača uoči predsjedničkih izbora u travnju iduće godine, što joj zasad ne daje dovoljno šanse da uđe u drugi krug izbora.

Pecresse, ministrica za proračun i visoko obrazovanje pod bivšim republikanskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, na predizborima je osvojila gotovo 61 posto glasova. Pobjedom nad protukandidatom Ericom Ciottijem postala je prva kandidatkinja Republikanske stranke u povijesti.

Pecresse bi mogla privući glasače desnog centra o kojima ovisi politička budućnost sadašnjeg predsjednika Emmanuela Macrona, ali će morati tražiti i podršku konzervativnijih državljana, prenosi Reuters.

Neočekivana kandidatura krajnje desnog političkog komentatora Erica Zemmoura poremetila je prognoze da će izbori u travnju biti repriza izbora iz 2017., borbe između Macrona i krajnje desne Marine Le Pen.

Iako je umjerenija od Ciottija, Pecresse i njezini rivali skrenuli su udesno po pitanju imigracije i javnog reda.

U kampanji je obećala prepoloviti broj izdanih boravišnih dozvola za migrante koji dolaze izvan EU-a, postrožiti kazne u četvrtima gdje je policija pod pritiskom te zabraniti ženama da nose muslimanska pokrivala dok vode djecu na školske izlete.

Politico piše kako Pecresse želi podići dob za umirovljenje na 65 te da će otpuštati ljude iz javnog sektora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 03:36