PETERO UBIJENIH

Detalji 34 minute užasa u Norveškoj: Policija objavila koje je nacionalnosti 37-godišnji napadač

Policija je potvrdila da je uhićen 37-godišnjak, državljanin Danske. Aftenposten javlja da je počinitelj prešao na muslimansku vjeru
Prizori s mjesta napada u Norveškoj
 Afp

Pet osoba je ubijeno, a dvije su ozlijeđene u napadu na nekoliko lokacija koji se dogodio u četvrtak navečer u inače mirnom norveškom gradu Kongsbergu koji broji oko 28 tisuća stanovnika. Muškarac koji je napad izveo lukom i strijelom je uhićen, a policija ne isključuje mogućnost da se radi o terorističkom činu.

U 18:13 policija je primila prvu dojavu da jedna osoba hoda po gradu s lukom i strijelom, a nešto više od pola sata kasnije, u 18.47, napadač je uhićen. Istražuje se je li napadač djelovao sam te je li koristio još neko oružje.

Policija je potvrdila da je uhićen 37-godišnjak, državljanin Danske. Aftenposten javlja da je počinitelj prešao na muslimansku vjeru. Ima prebivalište u Norveškoj, a nakon uhićenja prevezen je u policijsku postaju u obližnji Drammen.

image
Hakon Mosvold Larsen/AFP

Njegov odvjetnik Fredrik Neumann je za list VG izjavio da je razgovarao sa svojim klijentom koji je ispitan.

- Ispitivanje je završilo u 5.12. Moj klijent surađuje s policijom i detaljno opisuje što se dogodilo, rekao je.

image
Terje Bendiksby/AFP

Policija je izvijestila da u ovom trenutku neće iznositi dodatne detalje o počinitelju i okolnostima uhićenja. Jedna od ozlijeđenih osoba je i policajac. Ozlijeđene osobe su na odjelu intenzivne njege.

- Policija je prije uhićenja ispalila nekoliko hitaca upozorenja. To nešto govori o ozbiljnosti situacije, rekao je Øyvind Aas, načelnik policije za Buskerund i jugoistočnu policijsku zonu.

image
Terje Pedersen/AFP

Uobičajeno mirno predvečerje u centru Kongsberga pretvorilo se u noćnu moru, a o trenucima užasa svjedoči Geir Bjerknes koji je legao spavati prije odlaska u noćnu smjenu.

- Supruga me došla probuditi i rekla mi je da lik s lukom i strijelom napada po ulici i da je nekoliko ljudi ozlijeđeno.

image
Oyvind Aas
Terje Pedersen/AFP

Nakon toga više nisu izlazili na ulicu, po preporuci policije.

Novinari Aftenpostena ipak su ga zatekli na ulici nakon što je policija javila da je situacija stabilna.

- Ovo je tako mirno mjesto. I zbog toga je ovo jako čudno i uznemirujuće. Naravno da se bojim, izjavio je.

image
Hakon Mosvold Larsen/AFP

Geir Innleggen živi nekoliko metara od mjesta gdje je počinitelj trčao okolo. U kući s druge strane nalazi se velika, dugačka strijela, zabijena u zid.

- Ležao sam na kauču kada je stigla poruka. Ne mogu vjerovati da se tako nešto moglo dogoditi. Prestrašen sam. Isprva sam mislio da je neka šala. Izašao sam van, a posvuda su bila plava rotirna svjetla

Marit Hoefle kaže da su policajci obilazili kuće i pitali ukućane jesu li dobro.

image
Hakon Mosvold Larsen/AFP

Laila Gustavsen, bivša državna tajnica i parlamentarna zastupnica Laburista, živi izvan centra Kongsberga i jako je potresena stravičnim događajima.

- Helikopteri nadlijeću grad, sve je puno policije. Nestvarno je da se ovako nešto može dogoditi u gradiću poput našega. Ne znamo tko je ozlijeđen ili ubijen u napadu. Prilično zastrašujuće iskustvo

Ulice u centru grada su gotovo prazne, a policija obilazi kuće i mjesta zločina u sklopu istrage.

image
Hakon Mosvold Larsen/AFP

Uprava policije je nakon napada naložila policijskim časnicima širom zemlje da nose vatreno oružje. Norveška policija načelno je nenaoružana, ali časnici imaju pristup oružju kada je potrebno.

Policijska uprava rekla je da se radi o mjeri opreza te da „zasad nema naznaka da bi se mijenjala nacionalna razina opasnosti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:01