BLISKI SUSRET

Detalji drame na nebu iznad Barentsovog mora: Rusi zbog norveškog izviđačkog aviona digli svoj borbeni MiG-31

Nakon što je norveški Orion promijenio smjer odmičući se od granice, ruski se lovac vratio u bazu, kažu u ruskom ministarstvu obrane

Ruski borbeni zrakoplov MiG-31/Ilustracija

 Tv Zvezda/East2west News/Willwest News/Profimedia/Tv Zvezda/east2west News/willwest News/Profimedia

Ruski borbeni zrakoplov MiG-31 pratio je norveški vojni nadzorni zrakoplov P-3 Orion koji je letio iznad Barentsovog mora, u području gdje obje zemlje graniče, izvijestile su ruske novinske agencije pozivajući se na rusko ministarstvo obrane, prenio je Sky News.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je ruski borbeni zrakoplov MiG-31 snaga protuzračne obrane ruske Sjeverne flote pratio norveški izviđački zrakoplov P-3C Orion iznad Barentsovog mora.

Borbeni presretač je uzletio nakon što su kontrole ruskog zračnog prostora otkrile metu iznad morskog područja koja se približavala granici.

"Posada ruskog lovca identificirala je zračni cilj kao bazni patrolni zrakoplov P-3C Orion norveških zračnih snaga i ispratila ga iznad Barentsovog mora. Kao rezultat profesionalnih radnji posade lovca, praćenje i kontrola nad manevrima stranog ratnog stroja su osigurani", priopćilo je rusko ministarstvo obrane, prenosi britanski Express.

Nakon što je norveški Orion promijenio smjer odmičući se od granice, ruski se lovac vratio u svoju bazu, kako se navodi.

Rusko ministarstvo tvrdi da se let ruskog lovca odvijao u strogom skladu s međunarodnim pravilima, da MiG-31 nije presijecao zračne rute i nije izvodio opasne manevre pri susretu sa stranim zrakoplovom.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu u listopadu je ustvrdio da se broj letova NATO-ovih izviđačkih i taktičkih zrakoplova u blizini ruskih granica ove godine povećao za 30 posto u odnosu na prethodnu.

Do ovog je incidenta došlo u trenutku kada ukrajinski premijer Denis Šmihal apelira na zapadne zemlje da Ukrajini pošalju američki protuzračni raketni sustav srednjeg dometa Patriot i druge visokotehnološke sustave protuzračne obrane za suzbijanje ruskih napada. U ponedjeljak je prijavljeno više slučajeva ruskog raketiranja u istočnim regijama Ukrajine, gdje Moskva pokušava postići uspjehe na bojnom polju.

Šmihal je za francusku televiziju LCI rekao da Rusija želi preplaviti Europu novim valom ukrajinskih izbjeglica time što cilja energetsku infrastrukturu u Ukrajini, što uzrokuje nestanke električne energije i vode za milijune ljudi tijekom ledene zime koja je već nastupila u zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:50