UDAR DRONOVIMA

Detalji drame u Crvenom moru, američki izvori potvrdili napad na brodove: ‘Trajalo je pet sati!‘

Čini se da iz svega stoje jemenski pobunjenici Huti

USS Carney, arhivska fotografija

 Abaca/Abaca Press/Profimedia/Abaca/abaca Press/profimedia

Američki ratni brod oborio je neprijateljski dron koji je išao prema njima u Crvenom moru dok su odgovarali na "poziv u pomoć" s jednog komercijalnog plovila, rekla su dva dužnosnika.

Ranije danas, Pentagon je rekao da je upoznat s izvješćima da su USS Carney i drugi komercijalni brodovi napadnuti u tom području.

Sada su dva dužnosnika iz Ministarstva obrane rekla za NBC News da je Carney "uništio jednu bespilotnu letjelicu jemenskih pobunjenika koja je krenula u njihovom smjeru dok su plovili jugom Crvenog mora".

"U isto vrijeme, Carney je primijetio najmanje jedan balistički projektil ispaljen na civilni komercijalni brod, M/V Unity Explorer, koji je pao u blizini tog broda", dodali su

"Carney je naknadno odgovorio na njihov poziv u pomoć. Dok je pomagao Unity Exploreru, Carney je oborio još jedan dron koji je išao u smjeru i Carneya i Unity Explorera."

Dužnosnik je dodao da je "više komercijalnih brodova u Crvenom moru danas napadnuto raketama pobunjeničke skupine Huti.

"To se trajalo nekoliko sati, ali nije bilo ozlijeđenih niti štete na američkim plovilima", rekli su.

Drugi američki dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je AP-u da je napad počeo oko 10 ujutro iz Sane u Jemenu i da je trajao čak pet sati.

Izrael: Ti brodovi nemaju veze s nama

Dva broda za koje skupina Huti tvrdi da ih je napala u Crvenom moru nemaju nikakve veze s državom Izrael, rekao je glasnogovornik izraelske vojske, kontraadmiral Daniel Hagari.

Jemenska militantna skupina rekla je da je njena mornarica ranije danas naoružanim dronom i mornaričkim projektilom napala dva izraelska broda, Unity Explorer i Number 9.

"Danas su projektili ispaljeni na dva komercijalna broda koji nemaju nikakve veze s državom Izrael", rekao je Hagari.

“Jedan brod je znatno oštećen, u problemju je i vjerojatno mu prijeti potonuće, a drugi brod je lakše oštećen”, dodao je.

Za napad je okrivio Iran, koji podržava Hutije.

Iza svega stoje jemenski pobunjenici

Britanska vojska ranije je priopćila kako se sumnja da je došlo do napada bespilotnim letjelicama i eksplozija u Crvenom moru, no nisu naveli pojedinosti.

"Svjesni smo izvješća o napadima na USS Carney i komercijalna plovila u Crvenom moru i dat ćemo više informacija čim postanu dostupne", rekli su ranije iz Pentagona.

Pentagon nije službeno objavio detalje o tome što misle odakle su napadi došli.

Međutim, čini se da iz svega stoje jemenski pobunjenici Huti koji pokreću niz napada na plovila u Crvenom moru. Lansiraju i bespilotne letjelice i projektile, ciljajući Izrael

Militantna skupina Huti tvrdi da je gađala dva izraelska broda, izvijestio je ranije Reuters.

Njihov glasnogovornik rekao je da su lansirali raketu na jedno od plovila te da su drugo gađali naoružanim dronom.

Rekli su i da su napali brodove jer nisu reagirali na upozorenje njihove mornarice.

Hutiji su saveznici Irana i kontroliraju većinu jemenske obale Crvenog mora.

Ranije su ispaliii balističke projektile i naoružane bespilotne letjelice na Izrael te su najavili da će gađati sve više izraelskih plovila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. siječanj 2024 15:22