NESTALI ZLATNICI

Detalji filmske pljačke koja je šokirala Njemačku: ‘To blago je nezamjenjivo, potpuna katastrofa!‘

Krađa je bila filmska. Ako se odluče prodati ih mešetarima, lopovi bi za njih mogli dobiti 1,7 milijuna dolara, a 260 tisuća ako ih rastale

Novčići koji su ukradeni iz Keltskog i rimskog muzeja pronađeni su u pradavnom keltskom naselju Oppidumu od Manchinga

 FRANK MACHLER/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Kada su djelatnici Keltskog i rimskog muzeja u omanjem gradu Manchingu u njemačkoj saveznoj državi Bavarskoj u utorak ujutro došli na posao, shvatili su da su im lopovi ukrali najvrjedniji eksponat - 483 prastara zlatna novčića.

Novčići, za koje se vjeruje da su stari oko 2100 godina, nalikuju dugmićima, a zajedno s grumenom zlata od kojeg su naizgled napravljeni teže nešto više od četiri kilograma. Jedan je dužnosnik rekao da bi mogli vrijediti 1,7 milijuna dolara, piše The New York Times.

"To je potpuna katastrofa", rekao je gradonačelnik Manchinga Herbert Nerb. "Kao da smo u lošem filmu."

U gradu koji je poznat po vrijednim arheološkim nalazištima, ti su nestali novčići važniji od novca. "Gubitak keltskog blaga prava je katastrofa. Novčići koji svjedoče o našoj povijesti nezamjenjivi su", rekao je Markus Blume, ministar za znanost i umjetnost njemačke savezne države Bavarske.

Policija je u srijedu potvrdila da su lopovi u jednoj sobi za telekomunikacije u Manchingu prerezali kabel te tako onesposobili 1300 lokalnih poveznica. Tehničar je policiju u obližnjem Ingolstadtu u utorak u 4:00 sati obavijestio da muzejski elektronički sustavi ne rade, no policija je ophodnje prvo poslala u banke jer je mislila da su one potencijalne mete napada, a ne muzej. Policija je za provalu u muzej doznala tek kada ju je osoblje prijavilo nešto prije 10 sati.

Lopovi su 2019. godine iz slavnog Zelenog trezora u Dresdenu u saveznoj državi Saski ukrali dragulje vrijedne više od 100 milijuna eura. Kradljivci su pak 2017. iz muzeja Bode ukrali golemu kanadsku kovanicu vrijednu nekoliko milijuna eura. Iz muzeja su je iznijeli u karioli, a pobjegli pomoću javnog prijevoza. Policija je obje skupine tatova kasnije uhvatila, međutim dragocjene muzejske eksponate nikada nije pronašla.

Te su se krađe zbile u poznatim muzejima, a otkrile su da je osiguranje u njima prilično manjkavo. Za razliku od njih, Keltski i rimski muzej u Manchingu mali je arheološki muzej čija se kolekcija uglavnom sastoji od novčića i drugih artefakata koji su pronađeni u iskopinama diljem Bavarske. Istražitelji koji nastoje ući u trag ukradenim novčićima iz Keltskog i rimskog muzeja u Manchingu stupili su u kontakt s kolegama u Dresdenu i Berlinu kako bi usporedili bilješke. Guido Limmer, jedan od policajaca koji istražuje krađu u Keltskom i rimskom muzeju, rekao je da se još ne zna jesu li berlinski i dresdenski slučajevi povezani s onim u Manchingu.

Novčići koji su ukradeni iz Keltskog i rimskog muzeja pronađeni su u pradavnom keltskom naselju Oppidumu od Manchinga. Ta se riznica još uvijek smatra najvećom kolekcijom pradavnog keltskog zlata koje je pronađeno u 20. stoljeću. Još se uvijek ne zna zašto je toliko mnogo zlata pohranjeno u spomenutom naselju. Stručnjaci to nalazište drže osobito vrijednim jer je na njemu pronađeno mnogo artefakata koji svjedoče o životu u gradu i njegovom urbanističkom planu.

Zbog te su se činjenice za tu regiju zainteresirali i svi oni željni brze zarade. Nepoznati su lopovi u svibnju ove godine na tom nalazištu iskopali 140 rupa kako bi pronašli kakav vrijedni predmet. Policija ne zna je li ta kriminalna akcija povezana s ovotjednom krađom u muzeju.

Rupert Gebhard, direktor Arheološke kolekcije savezne države Bavarske u Münchenu, rekao je u srijedu da bi se o mešetara za novčiće i komad zlata moglo dobiti otprilike 1,6 milijuna eura. Zlato od kojeg su se novčići kovali vrijedi otprilike 250 tisuća eura. Gebhard je rekao da bi rastaljivanje novčića bio najgori mogući ishod ove nemile situacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:08