RIGIDNE RESTRIKCIJE

Detalji lockdowna u Njemačkoj: Dok će drugi slaviti, necijepljeni Nijemci će Novu godinu dočekati u tami i tišini

Za doček Nove godine u cijeloj zemlji će vrijediti zabrana okupljanja, a uoči blagdana će biti zabranjena i prodaja pirotehnike.

Lockdown u Njemačkoj, Ilustracija

 Robert Michael/AFP

"Slijedi nam božićni lockdown za necijepljene", objavila je njemačka kancelarka na odlasku Angela Merkel u četvrtak nakon sastanka sa svojim nasljednikom Olafom Scholzom i 16 čelnika svih saveznih država, na kojem su usuglašeni stavovi i donesena odluka o uvođenju oštrih restrikcija za necijepljene građane, dok će parlament raspravljati o uvođenju obveznog cijepljenja od 1. veljače iduće godine, o čemu je Austrija već donijela odluku.

Donesene su tri nove ključne mjere: ograničenje kontakta za necijepljene osobe, ulaz u trgovine, restorane, muzeje i kina bit će ograničen samo za cijepljene ili oporavljene osobe, a mogući su i dodatni testovi za necijepljene.

Njemačka je tako uvela oštra ograničenja društvenih kontakata u cijeloj zemlji za necijepljene osobe jer je, kako je rekla Merkel, situacija "vrlo ozbiljna".

Jasno je poručila da će necijepljenim osobama biti zabranjen pristup na mnoga javna mjesta, uključujući trgovine koje nisu nužne, osim ako su se nedavno oporavili od covida-19.

"Kultura i slobodno vrijeme diljem zemlje bit će otvoreni samo za one koji su cijepljeni ili su se oporavili od bolesti".

Ona je naglasila da, osim donesenih mjera, savezne pokrajine, shodno epidemiološkoj situaciji, mogu uvoditi još strože restrikcije.

Drastična ograničenja kontakata i pristupa

Odluke sadrže drastična ograničenja kontakata i pristupa maloprodajnim trgovinama te kulturnim i sportskim natjecanjima.

Savezna vlada na svojim je internetskim stranicama u 20 točaka objavila daljnje mjere za suzbijanje pandemije koronavirusa u skladu s najnovijim odlukama i ograničenjima.

Necijepljeni neće moći pristupiti nebitnim trgovinama, restoranima, kulturnim ili rekreacijskim mjestima.

Pristup maloprodajnim trgovinama, s izuzetkom trgovina za svakodnevne potrepštine, omogućit će se samo za one koji su cijepljeni ili one koji su preboljeli koronavirus, a isto vrijedi i za kulturne i sportske manifestacije.

Stroge mjere ograničenja kontakata za necijepljene vrijede i u privatnom životu - ako se među osobama koje se susreću nalaze necijepljeni stariji od 14 godina, tada je dozvoljeno druženje jednog kućanstva s najviše dva pripadnika nekog drugog kućanstva. Granica ne vrijedi kada su svi cijepljeni ili su preboljeli.

image

Lockdown u Njemačkoj, ilustracija

Robert Michael/AFP

Pritom se bračni drugovi, životni partneri i partneri u izvanbračnoj zajednici smatraju jednim kućanstvom, čak i ako nemaju zajedničko prebivalište.

Iznimke su predviđene za osobe koje se ne mogu cijepiti i za osobe za koje ne postoji opća preporuka za cijepljenje. Osim toga, moguće su iznimke za djecu i adolescente do 18 godina.

Kod lokalne incidencije više od 350 ovo pravilo se odnosi i na one koji su cijepljeni ili su preboljeli koronavirus.

Broj posjetitelja na masovnim manifestacijama bi trebao biti ograničen na 30 do 50 posto kapaciteta u zatvorenim prostorima s do maksimalno 5.000 posjetitelja, ali ne bi smio premašivati brojku od 15.000 na otvorenom s također samo 30 do 50 posto kapaciteta prostora.

Maske su obvezne, a pristup imaju samo cijepljene ili osobe koje su preboljele bolest.

U saveznim pokrajinama s visokom incidencijom propisuje se potpuna zabrana kulturnih i sportskih okupljanja, ako je moguće, pri čemu se sportski događaji moraju odvijati bez gledatelja.

Za Novu godinu potpuna zabrana okupljanja

Kod incidencije više od 350 se zatvaraju i noćni klubovi i diskoteke.

U saveznim državama s incidencijom iznad 350 na 100.000 stanovnika svi kontakti moraju biti smanjeni pa je za privatne proslave i okupljanja propisano ograničenje broja sudionika na 50 cijepljenih ili osoba koje su preboljele u zatvorenom prostoru i 200 također cijepljenih i preboljelih osoba na otvorenom.

Za doček Nove godine u cijeloj zemlji će vrijediti zabrana okupljanja, a uoči blagdana će biti zabranjena i prodaja pirotehnike.

U nacrtu odluka saveznih i pokrajinskih vlasti stoji i cilj da se utroši još 30 milijuna cjepiva, u što su uključena prva, druga kao i tzv. booster cijepljenja do Božića.

"Važno je da je ovo praktički zatvaranje za necijepljene", rekao je u četvrtak vjerojatno također odlazeći ministar zdravstva Jens Spahn.

Ovi potezi su uslijedili nakon nedavne presude najvišeg njemačkog suda koji podržava vladine mjere za suzbijanje rekordno visokih zaraza covida-19, kako su izvijestili strani mediji.

Savezni ustavni sud presudio je da su propisi doneseni u travnju 2021. kojim su omogućeni policijski sat, ograničenje kontakta, kao i zatvaranje škola, u skladu s Temeljnim zakonom Savezne Republike Njemačke.

U Njemačkoj je od prošlog tjedna na radnom mjestu i u javnom prijevozu na snazi pravilo 3G - pristup dozvoljen cijepljenima, onima koji su preboljeli virus ili negativno testiranima.

U petak ponovno porast novozaraženih i umrlih

Njemačka je cijepila oko 68,7 posto stanovništva, što je daleko ispod minimalnih 75 posto, što je vladin cilj. Cijepljeno je 80 posto odraslih.

Prema podacima Reutersa, Njemačka je osigurala više od 124 milijuna doza cjepiva protiv, što je dovoljno da se cijepi oko 74 posto stanovništva.

Njemačka je u petak potvrdila novi rast broja oboljelih - nakon u četvrtak zabilježenih 73.209 novozaraženih i 388 smrtnih slučajeva, u posljednja 24 sata zabilježena su 74.352 nova slučaja covida-19 i 390 smrtnih slučajeva, čime je ukupan broj umrlih od početka pandemije porastao na 102.569.

Prema izračunima Instituta Robert Koch, oko 925.800 ljudi u Njemačkoj smatra se aktivno zaraženim virusom, izvještavaju europski mediji.

U 20 točaka objavljenih na internetskim stranicama Savezne vlade, između ostaloga, navedeno je da će savezna vlada i pokrajinske vlade zajedno raditi kako bi se do Božića omogućilo cijepljenje za sve one koji se odluče za prvu ili drugu dozu, kao i za one koji se žele docijepiti trećom dozom.

Uz veliku potražnju u populaciji, kako se navodi, to može zahtijevati do 30 milijuna cijepljenja.

Savezna vlada će također značajno proširiti krug osoba koje smiju provoditi cijepljenje - planira se da liječnicima bude dozvoljeno prepustiti cijepljenje farmaceutima i medicinskim sestrama, a predstoje i zakonske izmjene za farmaceute, stomatologe i druge kako bi se proširio krug ovlaštenih stručnjaka koji mogu provoditi cijepljenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. veljača 2024 20:02