LOV NA BJEGUNCE

Detalji potjere o kojoj je pričao cijeli svijet: Kako su prve ubojičine riječi nakon uhićenja zbunile policajce

Objavljen je najdetaljniji izvještaj o potjeri koja je završila smrću Vicky White i zatvaranjem Caseya Whitea

Vicki White i Casey White

 AFP

Trebalo je otprilike tri sata da policajci iz šerifovog ureda u Alabami shvate da su osumnjičenik za teško ubojstvo i zatvorska policajka koja ga je vodila na procjenu mentalnog zdravlja nestali i da šerif Rick Singleton pozove pojačanje, piše Associated Press.

Isprva su policajci vjerovali da je osumnjičeni, Casey White, možda oteo Vicky White, zamjenicu ravnatelja zatvora okruga Lauderdale i dugogodišnju zaposlenicu šerifovog ureda u kojem je radila čak 17 godina. (Njih dvoje nisu bili u braku niti u rodbinskim odnosima.) Ali brzo su saznali da je njezina priča bila lažna - procjenu mentalnog zdravlja je izmislila - i počela je potraga.

Američki maršal Marty Keely podigao je operativnu skupinu za bjegunce u Gulf Coastu. Lovci na bjegunce izašli su na ulice i brzo počeli prikupljati tragove.

Keelyjev izvještaj o 11-dnevnoj potrazi najdetaljniji je i najopsežniji izvještaj o potjeri koja se odvijala diljem zemlje i koja je završila smrću Vicky White i time da je Casey White ponovno u zatvoru, a agencije za provođenje zakona pokušavaju shvatiti kako se bijeg uopće mogao dogoditi.

Radna skupina otkrila je prvi trag odmah na početku istrage kad je kolega iz zatvora kazao da ih je Vicky White nazvala i zamolila nekoga da je pokupi u trgovini Academy Sports + Outdoors u Florencu u Alabami. White im je rekla da je slučajno zaključala ključeve u automobilu i da joj treba prijevoz do posla, rekao je Keely. Kolegi je to bilo čudno, kako je kasnije rekao istražiteljima, ali je htio pomoći prijateljici.

Na parkiralištu trgovine sportskom opremom, istražitelji su pronašli patrolni automobil Vicky White - isto vozilo u kojem je nekoliko sati ranije napustila šerifov ured s lisicama vezanim Caseyem Whiteom na stražnjem sjedalu, kazao je Keely. Snimka nadzorne kamere je također pokazala da je ondje parkirala vozilo za bijeg, narančasti Ford Edge koji je za keš kupila samo nekoliko dana prije bijega.

Istražitelji su intervjuirali članove obitelji i kolege, pregledali financijsku i drugu evidenciju i od drugih zatvorenika saznali da je Vicky White imala 'poseban odnos' s Caseyjem i da su njih dvoje bili upleteni u 'zatvorsku romansu'. Nekoliko tjedana prije bijega prodala je svoju kuću za 95.000 dolara, što je daleko ispod tržišne vrijednosti, a također je prodala i auto i podnijela zahtjev za odlaskom u mirovinu, rekao je Keely. Kupila je i pušku AR-15 (tzv. kalašnjikov) i sačmaricu, osim što je već otprije imala svoje službene pištolje kalibra 9 mm i kalibra 45 mm.

Pojavili su se i drugi tragovi: kupovala je mušku odjeću u lokalnoj Kohl’s trgovini, a također je posjetila trgovinu koja je prodavala seksualne igračke.

Osim toga, saznalo se da je Vicky White već jednom prije pokušala napustiti zatvor s Caseyem Whiteom. Tada ga je izvela iz zatvora na oko 40 minuta, rekli su policijski službenici koji su zbog otvorene istrage željeli ostati anonimni.

Pokrenuta je potraga za kršnim bjeguncem i zatvorskom policajkom i njihovim narančastim automobilom. Ali istražitelji nisu imali pojma da je par već pobjegao iz države i da je odmakao više od 300 km.

Dojave su stizale u službene policijske urede, ali ništa nije bilo od koristi sve dok nije nazvao vozač šlepera iz Tennesseeja. Narančasti Ford Edge je odvukao u svoje dvorište tri ili četiri dana ranije i auto se još uvijek nalazio kod njega.

Istražitelji su požurili na sjever u okrug Williamson u Tennesseeju. Imali su pravi auto, ali sljedeće pitanje je bilo gdje su Vicky i Casey?

Vlasti su pretražile ruralni Tennessee tražeći tragove i pokazujući lokalnom stanovništvu fotografije Vicky i Caseya. Otkrili su kuću ispred koje je bilo nekoliko automobila za prodaju, rekao je Keely. Vlasnik kuće odmah je na fotografiji prepoznao Caseyja Whitea i pomogao vlastima da slože sliku o tome što se dogodilo. Istražiteljima je rekao da je Whiteu prodao kamionet Ford F-150 za gotovinu. Kamion nije imao registarske tablice, ali Whitea nije bilo briga, rekao je.

'Da, prodao sam mu kamionet', rekao je vlasnik kuće Keelyju. 'I tako smo saznali da mu je prodao kamion isti dan kada su pobjegli iz zatvora u Lauderdaleu. Bilo je to samo nekoliko sati nakon bijega.'

Dok je White kupovao auto, ispred kuće se zaustavila žena u narančastom Fordu i njih dvoje su se odvezli prateći jedno drugo, rekao je muškarac vlastima. Vlasnik kuće dao je još jedan trag - identifikacijski broj vozila kamioneta ili VIN, kaže Keely.

Bjegunci su ubrzo odbacili Ford Edge i otišli u Evansville u Indiani, gdje je Casey White na kraju ostavio kamionet kod jedne autopraonice.

Istražitelji vjeruju da su njih dvoje u Evansvilleu platili beskućniku da za njih uzme hotelsku sobu pomoću svoje osobne i gotovinom unaprijed platili 14-dnevni boravak. U motelu su se predstavili pseudonimima i kupili treći automobil, Cadillac.

Upravitelj autopraonice prvi je put primijetio napušteni kamionet 3. svibnja i shvatio da nešto nije u redu jer je auto još bio ondje i sljedećeg jutra. Pozvao je policiju, a policajac koji je pregledao registarske tablice, podnio je prijavu i otišao. Auto nije bio ukraden i lokalni policajci nisu mogli učiniti ništa.

Prijelomni trenutak se dogodio u nedjelju jer je policajac napisao VIN broj u izvješću. Keelyjev tim je to uočio dok je provjeravao baze podataka. Tim koji je tražio bjegunce se bacio na Evansville, radeći s kolegama iz Indiane.

Snimka nadzornih kamera iz autopraonice pokazala je Cadillac. Istražitelji su se počeli voziti okolo i provjeravati motele i parkirališta restorana, rekao je Keely.

Na kraju su automobil pronašli u lokalnom motelu i počeli ga nadzirati. Ubrzo se pojavila Vicky White s perikom, a uz nju je bio 205 cm visoki Casey White. Ušli su u Cadillac i odvezli se dok su ih policajci potajno pratili. No bjegunci su uočili da imaju pratnju.

Kratka potjera je završila kada su se policajci zabili u automobil. Cadillac se prevrnuo i, u nekom trenutku, Vicky White si je pucala u glavu, rekli su policajci.

Dok su ih policajci izvlačili iz olupine, Casey White je rekao: 'Molim vas, pomozite mojoj ženi, upravo je sebi pucala u glavu'. Nije bilo jasno zašto je Vicky nazvao svojom ženom. Istražitelji su mu brzo stavili lisice i počeli pružati pomoć Vicky dok su medicinske ekipe žurile na mjesto događaja.

Potraga je bila gotova. Šerifovi dužnosnici u Indiani rekli su da su njih dvoje kod sebe imali oko 29.000 dolara u gotovini, četiri pištolja i pušku AR-15. Vicky White je u bolnici proglašena mrtvom, a Casey White je vraćen u utorak navečer u Alabamu, gdje će se suočiti s dodatnim optužbama, uz 75-godišnju zatvorsku kaznu koju je već služio zbog ubojstva. Ako bude dodatno osuđen, mogao bi se suočiti sa smrtnom kaznom.

Istražiteljima je rekao da je bio spreman na pucnjavu s policijom kada je uhvaćen. Jamy Poss, odvjetnik koji zastupa Whitea u slučaju ubojstva, odbio je komentirati.

'Ovaj slučaj je riješen zahvaljujući dobrom policijskom radu', rekao je Keely.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2022 23:35