PROMAŠENA OPERACIJA

DETALJI PRVE TRUMPOVE VOJNE OPERACIJE KOJA SE PRETVORILA U FIJASKO Komandosi ciljali trećeg najopasnijeg terorista na svijetu, a ubili djevojčicu

 Reuters, al-Qaeda

Meta prve vojne operacije u eri Donalda Trumpa bio je Qassim al-Rimi, prvi čovjek al-Qaede na arapskom poluotoku, otkriva NBC. Međutim, umjesto trećeg najopasnijeg terorista na svijetu, elitni američki specijalci (Navy Seals) pobili su nekolicinu civila, među kojima je bila i 8-godišnja djevojčica, ali i nekoliko manje važnih džihadista. U akciji u Jemenu poginuo je i američki vojnik William Ryan Owens.

Sama akcija je izvedena poprilično traljavo, poslije je i procurilo da su specijalci krenuli u napad bez adekvatne opreme i kvalitetnih obavještajnih podataka, a da stvar bude poraznija samo nekoliko dana nakon operacije javio se i sam al-Rimi. Negdje je iz Jemena odaslao je audio-poruku u kojoj se sprdao s Trumpom.

- Ona budala iz Bijele kuće dobila je bolan šamar preko cijelog lica - između ostalog stoji u 11-minutnoj poruci. Da nema nikakve sumnje da se radi o notornom zločincu, potvrdili su i vojni izvori iz Washingtona.

- Snimka je autentična.

U nastavku snimke al-Rimi kaže da je u akciji ubijeno ili ranjeno desetak američkih vojnika, što se apsolutno kosi s američkom verzijom priče.

- Amerikanci su u bijegu vukli ranjene i ubijene i na kraju su morali uništiti vlastite letjelice kako bi zataškali ovu skandaloznu akciju - kaže Rimi.

U cijeloj priči još je nejasno je li al-Rimi uopće bio u kampu koji su pregazili američki specijalci. Sumnja se da je možda dobio dojavu nekoliko sati prije napada. Pentagon je ovu akciju proglasio 'uspješnom po svim standardima', ali nakon novih informacija više se ne žele oglasiti.

- Cilj je bio uhititi ili ubiti prvog čovjeka al-Qaide na Arapskom poluotoku. To se nije dogodilo, tako da po svakoj logici to se ne može nazvati uspješnom operacijom - kaže analitičar NBC-a Juan Zarate, ali dodaje:

- S druge strane, ubijeno je nekoliko šefova podružnica i članova al-Qaide. Svakako možemo reći da je ta ćelija terorističke organizacije ozbiljno uzdrmana...

Jemen - rat koji bi Trumpa mogao skupo koštati

Jemen postaje probni poligon za odlučniji pristup Donalda Trumpa prema al Qaidi i Iranu, ali njegovi prvi potezi u toj zemlji mogli bi još dublje uvući američku administraciju u taj složeni dvogodišnji rat.

U američkoj vojnoj akciji prošli mjesec ubijeno je nekoliko militanata al Qaide, ali i jedan američki specijalac (SEAL) te nekoliko civila, dok je slanje razarača u Crveno more izazvalo bijes jemenskih Houthija, saveznika Irana.

Otkako je Trump preuzeo dužnost 20. siječnja, izvedena su tri napada bespilotnim letjelicama na militante al Qaide i povećana je logistička potpora saudijskoj kampanji protiv Houthija koja je počela za vrijeme prethodne administracije.

Washington već dugo podržava jemensku vladu u egzilu u borbi protiv Houthija i al Qaide, koji se također međusobno bore. No Trumpov žešći pristup mogao bi imati neželjene posljedice.

"Umjesto da promiču političko rješenje za koje se gotovo svi slažu da je jedini način za rješenje sukoba, čini se da potezi američke administracije samo dodaju ulje na vatru", ocjenjuje Adam Baron, stručnjak za Jemen pri Europskom centru za vanjske odnose.

Reagirajući na napad SEAL-ova, jedan jemenski plemenski vođa rekao je: "Da su samo bombardirali bilo bi puno lakše i manje riskantno, ali čini se Trump želi reći 'Ja sam čovjek od akcije'."

"Čini se da je novi predsjednik gledao puno filmova Stevena Seagala", dodao je.

Zauzevši glavni grad Sanu, Houthiji su 2015. protjerali međunarodno priznatu vladu i sada kontroliraju većinu naselja u toj uglavnom pustinjskoj i planinskoj zemlji na rubu Arapskog poluotoka.

Šijitski islamistički pokret, koji ne priznaje da dobiva pomoć od Irana, prikazuje Washington kao agresora u tom ratu u kojem je poginulo preko 10.000 ljudi i koji je izazvao raširenu glad i epidemije. Novi američki potezi mogu mu samo ići u prilog.

Nakon što su Houthiji napali saudijsku fregatu na Crvenom moru prošli tjedan, američki dužnosnici kazali su da je razarač USS Cole, isti onaj koji je 2000. u tom području napala al Qaeda ubivši 17 mornara, stigao u obližnji tjesnac Bab al-Mandab kako bi zaštitio međunarodne vodene putove.

Novi američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn optužio je tada Houthije da su jedna od terorističkih skupina koje sponzorira Iran, što su prethodna administracija i čak Saudijska Arabija izbjegavali reći ne bi li oživjeli mirovne pregovore.

Ahmed Hamed, ministar informiranja za prohouthijske vlasti u Sani, odgovorio je da je slanje broda izraelsko-američki plan slabljenja jemenskog otpora i jačanja militantnih skupina.

"Amerika i Izrael žele osnažiti al Qaidu i Islamsku državu u Bab al-Mandabu", rekao je, odbacivši "PR-ovsku buru o uplitanju Irana."

I dok je bivši američki državni tajnik John Kerry više puta posjetio Zaljev kako bi pokušao postići dogovor između Houthija i vlade, izostanak Trumpove jasne predanosti tim naporima ne sluti na dobro.

"Iranci bi rado željeli da se Amerikanci zapletu u močvari u Jemenu i nejasne poruke o crvenim linijama - u ovom slučaju za ponašanje Irana - možda neće dobro završiti", rekao je Baron.

Provladine snage koje podržava Saudijska Arabija bore se protiv snaga odanih Houthijima na bojišnici koja se proteže cijelom zemljom.

U takvu eksplozivnu sredinu uskočili su u noći 29. siječnja američki SEAL-ovci, uplevši se u okršaj u jednom selu na jugu zemlje u kojem je poginulo nekoliko militanata al Qaide. Tijekom dana poginuo je jedan specijalac, a poginulo je i oko 30 civila uključujući po jemenskim izvorima žene i djecu, što SAD istražuje.

Al Qaida tvrdi da je jedan od poginulih, Abdulraoof al-Dhahab, jedan od njezinih "mučenika", no neki vladini dužnosnici to niječu i tvrde da je bio važan partner lokalnih plemena u borbi protiv Houthija. Neki smatraju da bi to moglo utjecati na pad lokalne potpore borbi protiv Houthija i čak potaknuti pristupanje novih boraca al Qaedi.

"Napad ignorira lokalni politički kontekst, na štetu učinkovite protuterorističke strategije", smatra April Logley Alley iz Međunarodne krizne skupine. Takve akcije specijalaca mogle bi ići u prilog tvrdnjama al Qaide da se treba "nasilno suprotstaviti američkom ratu protiv muslimana", upozorava ona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. veljača 2023 15:14