PUT U AMERIKU

Detalji složene operacije: Zelenskog je pratila cijela flota špijunskih i borbenih aviona

Zelenski je prvo doputovao na željezničku stanicu u poljskom gradu Przemyślu...

Volodimir Zelenski Nancy Pelosi I Kamali Harris daje ukrajinsku zastavu(G-L); McDonnell Douglas F-15C Eagle (D-L); Boeing E-3 Sentry (G-D); Volodimir Zelenski stiže u Bijelu kuću (D-D); 

 Christophe Gateau/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP; Nicolas Economou/NurPhoto/NurPhoto via AFP; CHIP SOMODEVILLA/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Imag

Flota tajnih špijunskih i borbenih zrakoplova Sjevernoatlantskog saveza pratila je predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog dok je iz Kijeva putovao za Washington u Sjedinjenim Američkim Državama, piše Daily Mail.

Zrakoplov Ratne mornarice SAD-a Boeing C-40A "Clipper" Zelenskog je prebacio preko Atlantskog oceana, a na toj su mu dionici puta društvo pravili borbeni zrakoplov.

Posjet ukrajinskog predsjednika SAD-a planirao se mjesecima, a prvi je puta spomenut kada je predsjednica Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi krajem listopada sudjelovala na Prvom parlamentarnom summitu Međunarodne krimske platforme koji se održao u Zagrebu. Predsjednik SAD-a Joe Biden i Zelenski pričali su 11. prosinca o sastanku u Washingtonu, a Bijela je kuća ukrajinskog čelnika k sebi službeno pozvala 14. prosinca.

image

Volodimir Zelenski i Joe Biden

Brendan Smialowski/AFP

Zelenski je Bidenu i Bijeloj kući rekao da želi da mu prvo inozemno putovanje od početka rata u Ukrajini bude ono u SAD. Ukrajinski je predsjednik pozivnicu prihvatio 16. prosinca, a dva je dana nakon toga potvrđeno da će zaista i doći u Washington. Tada je o svemu obaviješten ured predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi.

Zelenskijevo 10-satno putovanje, koje je uključivalo sastanak s Bidenom u Ovalnom uredu, njihovu zajedničku konferenciju za medije u Bijeloj kući te obraćanje Kongresu SAD-a, organizirano je relativno brzo.

image

Volodimir Zelenski se obraća Kongresu SAD-a

Win Mcnamee/Getty Images Via Afp

Zelenski je rano u srijedu iz Ukrajine doputovao na željezničku stanicu u poljskom gradu Przemyślu, gradu nedaleko od ukrajinsko-poljske granice u koji mnogi oni koji bježe od rata u Ukrajini prvo dođu. Ukrajinski je predsjednik potom zajedno s američkom ambasadoricom u Ukrajini Bridget Brink u vozilu američke ambasade prebačen do zračne luke u Rzeszówu. Zelenski se u 8:15 sati ukrcao u zrakoplov koji ga je potom prebacio u Zračnu bazu Andrews u američkoj saveznoj državi Maryland nedaleko od Washingtona, gdje je sletio netom iza 12 sati. Autom se iz baze Andrews do Bijele kuće može stići za 30 minuta.

image

Volodimir Zelenski Nancy Pelosi I Kamali Harris daje ukrajinsku zastavu

CHIP SOMODEVILLA/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

Zelenski je letio zrakoplovom Ratnog zrakoplovstva SAD-a koji inače koriste dužnosnici koji se na hijerarhiji važnosti nalaze odmah ispod predsjednika i potpredsjednika SAD-a.

Bijela je kuća potvrdu o dolasku Zelenskog odaslala tek u srijedu u 1:00 sati jer je htjela biti sigurna da je bez ikakvih problema napustio Ukrajinu.

Kako bi sigurno preletio Sjeverno more i ruske podmornice koje njime patroliraju, iz Njemačke je tamo poslan špijunski zrakoplov Boeing E-3 Sentry, poznat i pod imenom AWACS.

image

Boeing E-3 Sentry

Christophe Gateau/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Dok je letio iznad Velike Britanije, društvo mu je pravio borbeni zrakoplov Ratnog zrakoplovstva SAD-a McDonnell Douglas F-15 Eagle koji je inače stacioniran u bazi u Mildenhallu u okrugu Suffolk. Čim je Zelenski napustio zračni prostor Škotske, F-15 se vratio u bazu.

image

McDonnell Douglas F-15C Eagle

Nicolas Economou/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Let kojim je Zelenski stigao iz Europe u SAD-a znatiželjni su preko interneta mogli pratiti tijekom posljednje dionice puta, dok je putovao preko Atlantika. Nakratko se na internetskim servisima za praćenje letova pojavio i dok je prolazio kroz Njemačku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:28