ZAPLIJENJENO 600.000 EURA

Detalji uhićenja potpredsjednice Europskog parlamenta: Tragovi prljavog novca vode do - Katara!

Potpredsjednica Europskog parlamenta privedena je zbog sumnji na korupciju i pranje novca

Eva Kaili

 INSTAGRAM; FACEBOOK

Potpredsjednica Europskog parlamenta Eva Kaili, njezin partner, bivši talijanski eurozastupnik Pier-Antonio Panzeri i još tri osobe osobe privedene su u petak poslijepodne zbog sumnji na korupciju i pranje novca, u slučaju koji belgijski mediji povezuju s ilegalnim lobiranjem predstavnika države Katar u Bruxellesu.

Katar odbacuje optužbe. Kako prenosi Euronews, šeik Tamim bin Hamad Al-Thani objavio je kako je njegova država meta "klevetničke kampanje bez presedana". Neki mediji navode da je uhićen i otac Eve Kaili. Navodno je bio ranije obaviješten o tome što se događa te ga je policija zatekla u vlaku s koferom punim novca.

Grčka eurozastupnica iz skupine Socijalista i demokrata (S&D) našla se tako u središtu skandala koji potresa jedino tijelo EU čiji su predstavnici izravno birani. Klub S&D zastupnika u EP brzo je u petak objavio kako je Kaili suspendirana iz članstva zbog istrage koja je otvorena protiv nje, dok ju je njezina matična stranka, grčki Pan-helenistički socijalistički pokret (PASOK), smjesta isključila iz članstva.

Belgijska policija započela je u petak ujutro s racijama i pretragama ureda u Bruxellesu, u kojima je zaplijenjeno čak 600.000 eura u gotovini, a istražitelji su zaplijenili i računala, mobitele te memorijske kartice.

"Savezna policija provela je 16 pretraga na 14 lokacija u Bruxellesu. Ove su pretrage izvedene kao dio široke istrage za navodna djela udruživanja u zločinačku organizaciju, korupcije i pranja novca", stoji u priopćenju belgijskih službi.

Prema izjavama iz ureda saveznog tužitelja, istražitelji "sumnjaju kako je jedna zaljevska država pokušala utjecati na ekonomske i političke odluke Europskog parlamenta". Predstavnici te države, za koju belgijski Le Soir tvrdi da je u pitanju Katar, "plaćali su značajne novčane iznose ili nudili vrijedne poklone osobama koje su imale značajne političke ili strateške položaje unutar Europskog parlamenta".

Le Soir navodi kako je osim Kaili uhićen i bivši talijanski eurozastupnik Pier-Antonio Panzeri, također iz kluba S&D, novoizabrani glavni tajnik Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC) Luca Visentini, neimenovani čelnik neprofitne organizacije i parlamentarni asistent belgijske eurozastupnice Marie Arene. Svi uhićeni, osim Kaili, talijanski su državljani, izrazito aktivni u neprofitnim organizacijama za zaštitu ljudskih prava.

Osim petero uhićenih, istragom je obuhvaćeno još nekoliko parlamentarnih asistenata povezanih s klubom S&D zastupnika, kao i najmanje jedan povezan s Europskom pučkom strankom (EPP). Pretrage su obavljene i u domovima dva savjetnika te jednog dužnosnika Europskog parlamenta.

Eva Kaili jedna je od 14 potpredsjednika Europskog parlamenta, od kojih je petero iz skupine zastupnika S&D-a. Kaili, rođena 1978., postala je članica mladeži PASOK-a u srednjoj školi, s 14 godina, a s 24 je postala najmlađa zastupnica u gradskom vijeću Soluna.

Od 2003. do 2007. radila je i proslavila se kao voditeljica vijesti na grčkom televizijskom kanalu Mega. Televiziju je napustila kad je izabrana za zastupnicu grčkog parlamenta, gdje je izabrana na dvjema uzastopnim izborima.

Od 2014. je zastupnica u Europskom parlamentu, gdje je bila izrazito aktivna na nizu područja - bila je prva žena na čelu Radne skupine za budućnost znanosti i tehnologije (STOA), čelnica Centra za umjetnu inteligenciju (C4AI), čelnica Radne skupine za inovacijsku strategiju informacijskih i telokomunikacijskih tehnologija te čelnica delegacije Europskog parlamenta za odnose s NATO parlamentarnom skupštinom. U EP je bila jedna od vodećih promotora novih digitalnih tehnologija, od umjetne inteligencije do blockchaina.

Kao potpredsjednica parlamenta pod predsjednicom Robertom Metsoli izabrana u siječnju ove godine, Kaili je uz postojeća čelna mjesta u dvije radne skupine dobila niz drugih odgovornih zaduženja, poput zamjenice predsjednice za kontakte s europskim poslovnim udruženjima, za odnose s UN-om i WTO-om te za odnose s Bliskim istokom.

Upravo je potonje vjerojatno bilo presudno u interesu Katara, ukoliko se optužbe belgijskih tužitelja pokažu točne. Nakon uhićenja Kaili, niz njezinih kolega požurio je ukazati kako je grčka potpredsjednica EP ove godine u nekoliko prilika otvoreno hvalila Katar kao državu koja svojim reformama radničkih prava služi na primjer ostatku arapskog svijeta.

"Posvetili su se viziji, vlastitim izborom, i otvorili se spram svijeta", rekla je Kaili u EP pred početak svjetskog nogometnog prvenstva. "Unatoč tome, neki ovdje još uvijek pozivaju na diskriminaciju spram njih. Ponašaju se nasilnički prema njima i optužuju sve koji razgovaraju s njima da su korumpirani", rekla je Kaili.

"No svejedno kupuju njihov plin, svejedno njihove tvrtke zarađuju milijarde kod njih".

Kaili je hvalila Katar i isticala kako je ta država pomogla EU oko tenzija s Turskom, a pomogla je i spašavati aktiviste te žene iz Afganistana nakon što su u toj državi talibani preuzeli vlast.

Katar se pred održavanje Svjetskog prvenstva u nogometu našao na meti kritike brojnih svjetskih organizacija za zaštitu ljudskih prava zbog nehumanih radnih uvjeta kojima su u toj državi izloženi strani radnici, kao i zbog poražavajućeg tretmana manjina, s posebnim naglaskom na žene i LGBT osobe.

Europski parlament osudio je u rezoluciji izglasanoj u studenome ove godine Katar zbog smrti tisuća stranih radnika tokom priprema za svjetsko prvenstvo i pozvao tu državu na provođenje vlastitih zakona koji zabranjuju mučenje i zlostavljanje.

Klub zastupnika S&D-a u subotu je izdao priopćenje u kojem ističe kako je grupa "zgrožena optužbama za korupciju u europskim institucijama" te kako će u potpunosti surađivati s organima istrage. Skupina je pozvala i na odgodu rada na svim dokumentima i plenarnim glasanjima koji se tiču država Perzijskog zaljeva, "pogotovo onih koji se tiču liberalizacije viznog režima i planiranih posjeta".

Za Transparency International (TI), najnoviji slučaj nije izolirani incident. Međunarodna organizacija istaknula je u subotu kako je Europski parlament kroz više desetljeća rada "dopustio da se razvije kultura nedodirljivosti", u sklopu koje većina zastupnika podržava vladajući Ured parlamenta u blokiranju svakog pokušaja poboljšavanja transparentnosti rada i osobne odgovornosti zastupnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:17