BELGIJA

DETEKTIVI ZARONILI U FEKALIJE U POTRAZI ZA LOPOVIMA Spektakularna pljačka banke: Kako su lopovi opelješili trezore i pobjegli kroz kanalizaciju

 Profimedia, Zuma Press - News

Detektivi u belgijskom Antwerpenu pretražuju kanalizacijske odvode kako bi pronašli tragove koje su možda ostavili pljačkaši banke. Naime, lopovi su, čini se, koristili upravo odvodne cijevi kako bi provalili u banku te potom zajedno s plijenom nestali bez traga, piše Guardian.

Početna istraga pokazala je da su pljačkaši u svoj pohod krenuli iz zgrade preko puta BNP Paribas Fortis banke u nedjelju u ranim jutarnjim satima. Zatim su iskopali tunel dug četiri metra kako bi se spojili s odvodnom cijevi koja ide ispod ceste.

Odatle su se lopovi kroz cijev, ne širu od 40 centimetara, prebacili na drugu stranu ceste i prokopali još četiri metra tunela ravno do trezora banke.

Policija je obaviještena o pljački kad se tijekom nedjelje poslijepodne oglasio alarm banke.

Opljačkana banka se nalazi u blizini poznate četvrti s prodavaonicama dijamanata u Antwerpenu, mjestu gdje se 2003. dogodila 'pljačka stoljeća' kad su lopovi odnijeli dragulje u vrijednosti 100 milijuna dolara.

Willem Migom, glasnogovornik lokalne policije, rekao je: - Pronašli smo tunel koji vodi do kanalizacijske cijevi. Prvo smo provjerili ima li u njemu opasnih plinova prije nego smo se spustili u njega. U kanalizacijskoj cijevi smo otkrili drugi tunel koji je vodio do zgrade u Nerviërsstraatu.

Banka BNP Paribas nije željela komentirati koliko je novca ukradeno, no kazali su da je otvoreno nekoliko sefova. Također, policija je obavila raciju u zgradi do banke i jednu su osobu priveli na ispitivanje.

Stanari te četvrti prvi puta su doznali da se nešto događa kad je policija otvorila sve poklopce šahtova u nedjelju popodne.

Jedna je stanarka te ulice kazala da je u susjedstvu čula mnogo lupanja posljednjih nekoliko dana.

Novinari su ovaj zločin povezali sa zloglasnom pljačkom banke iz 1976. u stilu Oceanovih 11 kad je 13 ljudi kroz kanalizacijske cijevi provalilo u banku Société Générale u Nici. Ta je banda pokupila 370 kaseta sa zlatnim polugama, nešto gotovog novca i nakita vrijednog 50 milijuna franaka - danas oko 27 milijuna eura - te s plijenom pobjegla prije nego su otpadne vode poplavile banku.

Roger Moorthamer, glasnogovornik federalne policije u Belgiji, priznao je: 'U ovom trenutku nemamo pojma tko su počinitelji.'

Els Liekens, inženjerka iz kompanije Aquafin, rekla je da je ovaj podvig bio vrlo riskantan.

'Kad pada kiša, odvodne cijevi se vrlo brzo napune pa bi se svatko tko se u njima zatekne mogao utopiti.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:54