OŠTRA KRITIKA

Deutsche Welle napao Merkel zbog koronamjera: ‘Ona i njezina klika iznevjerili su Njemačku, na krivom smo putu‘

Njemačka više ne uspijeva izaći na kraj s krizom korone jer se propustilo pravodobno odrediti dugoročne koncepte
Angela Merkel
 Stefanie LOOS/POOL/AFP

Stanje je dramatično, nepregledno - i proturječno. Danima se najpoznatija i najozloglašenija krivulja opet kreće prema gore: krivulja novozaraženih koronom. To su znanstvenici i političari upozoravali još početkom ožujka kad je nakon četiri mjeseca lockdowna odlučeno popuštanje zabrana. Konačno su se mogle otvoriti škole, vrtići i trgovine - pod oštrim uvjetima, piše u komentaru novinar Deutsche Welllea Marcel Fürstenau.

Tako su se dogovorili Angela Merkel i čelnici 16 pokrajinskih vlada, ali tek nakon žestoke svađe. Milijunu ljudi, već na kraju živaca i zbog korone i zbog nejasne politike suzbijanja zaraze su te odluke bile oslobođenje. Izgledalo je kako je doba beskrajnih svakodnevnih odricanja i zabrana završeno. Ipak su slutili kako se list može brzo okrenuti. Zapravo, to su čak i znali.

Njemačka je već pred kolapsom

Jer bojazni epidemiologa nisu bili bez razloga. Oni se pozivaju na najnovije izračune i nova saznanja. Na primjer o novim sojevima virusa i posljedica sve veće mobilnosti. Usprkos tome, nada da će olakšanje potrajati nipošto nije bilo iracionalno. Jer ta nada se zasnivala na obećanju značajno ubrzati proces cijepljenja koji se do tada vukao u nedogled, ali i više testiranja građana. To su važne pretpostavke kontrolirati rizik od zaraze i tako smanjiti broj novozaraženih. A istovremeno takvim opreznim otvaranjem spriječiti ekonomski i mentalni kolaps u zemlji.

Ali opet su Angela Merkel i klika predsjednika pokrajinskih vlada teško iznevjerili svaku nadu da će ponuditi pouzdani izlaz iz ovog kaosa korone. Do duboko u noć su cjepidlačili hoće li se dozvoliti i pod kojim okolnostima bi se smjelo putovati unutar Njemačke za vrijeme uskrsnih praznika. Ili tko, kada i s koliko drugih osoba se smije susresti. Za zagovornike oštrih mjera su pak i najmanji ustupci značili put u užas.

Problem: ništa nije funkcioniralo

No zagovornici "nulte strategije", dakle potpunih zabrana, sebi previše olakšavaju život kad ukazuju samo na broj novozaraženih i preminulih. Nakon godinu dana korone bez ikakvog odlučujućeg napretka je većina ljudi već izgubila i strpljenje i vjeru da će doći pouzdana strategija u ophođenju s pandemijom. U nedavnoj anketi instituta za istraživanje javnog mnijenja YouGov po nalogu novinske agencije dpa, dvije trećine građana ove zemlje nije zadovoljna kako se upravlja u ovoj krizi.

To nagoni na razmišljanje i na uzbunu već i zbog toga što u ovoj godini slijede još četiri pokrajinskih i onda i izbori za Bundestag u rujnu. U tome se krije mnogo i društvenog i političkog dinamita. Negatori korone i neprijatelji demokracije već od početka pandemije pokušavaju ovu krizu zloupotrijebiti za svoje ciljeve. To uvijek iznova vodi u nerede kao što se vidjelo i ovog vikenda u Kasselu u pokrajini Hessen.

Njemačka je na pogrešnom putu

Kad se sve sažme, nalaz je alarmantan: Njemačka više ne uspijeva izaći na kraj s krizom korone jer se propustilo pravodobno odrediti dugoročne koncepte. Dugo je sve nekako još dobro išlo dok su brojke zaraženih i umrlih bile razmjerno niske, također i u međunarodnim razmjerima. Tako je bilo do prošle jeseni. Od onda se ti odlučujući parametri naglo uspinju na gore, a vjerodostojnost politike isto tako naglo pada u dubinu. Taj pad se samo još potiče skandalima kao što je korupcija u nabavi zaštitnih maski u kojoj su bili umiješani zastupnici Bundestaga.

Njemačka na pogrešnom putu. Izlaz iz ovog labirinta korone se niti ne nazire, piše Deutsche Welle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:30