OŠTRA PORUKA

Devet eurozastupnika: Srbiju privremeno isključiti iz pristupnog procesa zbog Rusije

‘Zabrinuti smo zbog situacije na zapadnom Balkanu, a posebno zbog nepoštivanja obaveza Srbije kao zemlje kandidatkinje za članstvo‘

Europski parlament; ilustracija

 Frederick Florin/AFP

Devet europarlamentaraca iz političke skupine "Obnovimo Europu" (Renew) zatražilo je od EK-a da pozove Srbiju da se pridruži stajalištu EU-a o Rusiji u svjetlu agresije na Ukrajinu, te da se Srbiji privremeno zamrznu pristupni pregovori s EU-om i ukine financijska potpora ako bi taj poziv ignorirala.

"S obzirom na nedavne događaje oko ruske agresije na Ukrajinu, duboko smo zabrinuti zbog situacije na zapadnom Balkanu, a posebno zbog očitog nepoštivanja obaveza Srbije kao zemlje kandidatkinje za članstvo u EU-u", poručili su eurozastupnici u pismu upućenom predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen i potpredsjedniku Josepu Borrellu.

U pismu s prvopotpisanim zastupnikom Europskog parlamenta iz Slovenije Klemenom Grošeljem, navodi se da bi se Srbija u sadašnjem trenutku trebala jasno opredijeliti prema ratu u Ukrajini. U svom pozivu eurozastupnici ističu da je Srbija kao kandidatkinja za članstvo odbila uvesti sankcije Rusiji kao odgovor na agresiju, što je protivno odlukama koje su donijele članice, ali i kandidatkinje u procesu pridruživanja, prenose u subotu slovenski mediji.

Srbija, kako navode, godinama zadržava "dvosmisleno" stajalište o svojim stvarnim namjerama glede poštivanja ​​obveza preuzetih u procesu pristupanja EU”, a posljednjih godina jača suradnju s Putinovim režimom, posebno u oblasti energetike i vojske, tehničku suradnju, a slično je i s odnosima Srbije s Lukašenkovim režimom u Bjelorusiji od kojega je Beograd također dobio "velikodušne donacije ubojitog oružja".

Osim toga, Srbija je zadnjih godina nazadovala na više područja, kao što su vladavina prava, poštivanje ljudskih prava, sloboda medija i sloboda izražavanja, navode u pismu čelnicima EU-a eurozastupnici skupine Renew.

Isto tako, navode eurozastupnici u pismu, srpski mediji koji su pod kontrolom vladajuće stranke Srpske napredne stranke (SNS) "svakodnevno veličaju ruskog predsjednika, šireći lažne vijesti o EU-u i ruskoj agresiji u Ukrajini".

Srbija ima pravo slijediti Putinov model ako to želi, ali mora jasno izraziti svoje namjere i prestati se pretvarati da ozbiljno teži članstvu u EU. Srbija može slobodno odlučiti u kojem smjeru želi ići, ali ne može se i dalje smatrati sugovornikom od povjerenja i ne može nastaviti primati pretpristupnu financijsku pomoć dok ne odluči, navodi se u pismu adresiranom na Von der Leyen i Borrella.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. kolovoz 2022 08:22