TRAGEDIJA NA KAMČATKI

Devet mrtvih na najvišem aktivnom vulkanu u Rusiji: Pet penjača palo u provaliju, ostali se smrznuli

Od devetero stradalih se najmanje pet survalo u smrt s visine od 4150 metara, a preostali su umrli kad se spustila temperatura noću

Ilustracija

 Aliyev Alexei Sergeevich/Cultura Creative Via Afp

Tri preživjela člana penjačke skupine zarobljene na ledenom najvišem aktivnom vulkanu Euroazije u Rusiji spašena su u utorak nakon što je devet članova ekspedicije poginulo pri usponu, objavilo je regionalno ministarstvo za hitne situacije.

Skupina od 12 ljudi među kojima su bila dva vodiča, počela je prije tjedan dana uspon na Ključevskaju Sopku, 4754 metara visok vrh na poluotoku Kamčatki, na dalekom istoku Rusije.

Pošto su postavili logor na 3300 metara osam članova i jedan vodič počeli su uspon u subotu, izvijestili su lokalni mediji.

Od tih devetero u subotu se najmanje pet survalo u smrt s visine od 4150 metara, a preostali su umrli kada su se planinske temperature noću spustile na minus 14 stupnjeva Celzijvevih.

Višestruki pokušaji helikoptera u nedjelju da se spusti na vulkan nisu urodili plodom zbog snažnih vjetrova i guste naoblake.

Tri preostala člana skupine - a riječ je o dva turista i vodiču - spašeni su u utorak pošto su se sklonili u kabini kojom se koriste vulkanolozi.

Ključevskaja Sopka najviši je od 160 vulkana s ledenim pokrovom na ruskom poluotoku Kamčatki upisanih na UNESCO-ov popis svjetske baštine zbog iznimne prirodne ljepote.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 22:21