NESTAŠICA LIJEKOVA

Devetero djece umrlo od streptokoka, majka u panici: ‘Rekli su nam da nemaju antibiotika i poslali nas kući‘

Prema The Sunu, Ujedinjeno Kraljevstvo suočava se s nedostatkom antibiotika među kojima je i onaj za borbu protiv streptokoka
 Screenshot/Facebook

Majci bolesnog djeteta, Victoriji Hoult (38), osoblje bolnice reklo je da nemaju osnovni antibiotik koji je prepisan za liječenje njene devetogodišnje kćeri Elle. Nakon što je u Engleskoj devetero djece umrlo od zaraze invazivnim streptokokom grupe A, majka je svoje iskustvo s bolnicom u Wakefieldu podijelila za The Sun.

- Ella je bila bolesna i liječnici su rekli da je od ključne važnosti da što prije primi antibiotike. Osoblje u bolnici mi je reklo da im je ponestalo fenoksimetilpenicilina i da pokušam u nekoj drugoj bolnici. Poslali su nas kući bez lijeka, bila sam šokirana, rekla je Victoria.

Nakon što joj se dijete razboljelo, otišla je liječniku opće prakse koji joj je rekao da vjerojatno ima virozu. Kad joj se pojavio osip po prsima, licu i jeziku, Victorija je nazvala liječnika koji ju je uputio na hitnu medicinsku pomoć.

- Nakon sedam sati čekanja, liječnik joj je pregledao grlo i osip. Rekao je da ima streptokok grupe A i prepisao je antibiotike, a i razina kisika joj je bila niska, rekla je majka.

Još sat vremena čekala je red da bi doznala da lijek uopće nije dostupan.

- Bila sam jako zabrinuta za zdravlje svoje kćeri. Otišle smo kući, stavila sam je sa sobom u krevet i pažljivo promatrala. Sutradan smo antibiotik nabavili u Pinderfieldsu, rekla je Victoria.

Malena Ella imala je reakciju na antibiotik, ali se oporavlja i prebačena je na alternativni antibiotik. The Sun je u ponedjeljak otkrio strah koji vlada među vlasnicima ljekarni od toga da se Ujedinjeno Kraljevstvo suočava s nedostatkom antibiotika među kojima je i amoksicilin, ključni lijek za borbu protiv streptokoka grupe A kod djece. Krivnja je pripisana problemima u opskrbnom lancu, rastućim troškovima i nedostatku sirovina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2023 13:40